PLESOM I PJESMOM SLAVILI BOGA

ZBOR MLADIH HKM BERLIN SUDJELOVAO NA DUHOVNOJ PRIPRAVI  STRANIH MISIJA UOČI PAPINA DOLASKA
tekst i foto/foto album ispod teksta/: Sonja Breljak
Berlin/Mogla je to biti tek večer ispunjena molitvom, razgovorima i uobičajenim tijekom misnog slavlja. A nije. I dobro da nije. Svojim sadržajem dala je više, puno više. Ispunila je srca svih koji su odvojili pet-šest sati za duhovnu pripravu  naslova “Strane misije pozdravljaju papu Benedikta”. Neveliku crkvu St. Kamillus u četvrti Charlottenburg, ispunili su vjernici koji u Misijama Boga slave na svojem maternjem jeziku. A takvih, stranog porijekla je u Berlinu prilično, statistika veli da je to svaki peti vjernik. Zajednice su žive, svojom raznolikošću …jezicima, običajima, plesom i pjesmom …zanimljive, posebne.
No, pođimo redom. Imala je ova večer i onaj uobičajeni dio. Misno slavlje je predvodio papinski nuncij Jean-Clause Perisset, nazočio nadbiskup Rainer Maria Woelki, pomoćni biskup Matthias Heinrich, Wolfgang Weider, biskup iz Konga, svećenici  misija, vjernici. Poruke umirujuće, riječi koje spajaju ljude …o zajedništvu u vjeri u Krista. –U vjeri nema stranaca, tu su svi doma! Da je ovdje tako puno djece i mladih ljudi nalazim prima! Bog nas sve poznaje poimenice, za svakog od nas ima neki zadatak određen prema danom nam daru, sposobnosti. Radujemo se da ova mladost može doživjeti zajedništvo u duhu …
Riječi … nijedna nije otišla u krivom smjeru, sve su … i one izrečene od strane papinskog nuncija kao i one koje je rekao novi berlinski nadbiskup … imale  poruku dobrote, vjere da je budućnost tamo gdje je Bog, kakav i jeste moto papina dolaska u Berlin. Ipak …istinski osjećaj zajedništva u vjeri u Krista, unatoč …ili upravo radi  …raznolikosti porijekla, jezika, boje kože …najviše je probudio i u srce smjestio upravo onaj dio duhovne priprave u kojem su učešće uzeli i sami vjernici. Teško je riječi pronaći …možda će to bolje učiniti fotografije …za opis ljepote duha što su je priredili glazba, pjesma i ples. Tijekom večeri, pjevali su i plesali: Zbor škole Liebfrauenschule, Zbor Misije iz Gane, Zbor francuske misije, Misije Vijetnama, Poljske, Koreje, Hrvatske, Sri Lanke …Vidjesmo divne prizore plesa i pjesme u orjentalnoj odjeći, slikovito, ugodno i toplo k nama stigoše drugi svjetovi. Užitak je bilo slušati predivne glasove Afro gospel kora “Bona Deus”, pratiti njihove  ritmične pokrete, vidjeti duhovni užitak u glazbi. Povuklo je to za sobom i sve nazočne.
Što reći  još?! Kakav divan susret …takav do sada još ne zabilježismo u Berlinu. Najviše su pjevali naši mladi. Zbor mladih Hrvatske katoličke misije koji vodi Suzana Smolković, učinio je predivan napredak u vrlo kratkom vremenu od početka rada s kraja prošle godine. Poletne, radosne pjesme koje slave Boga, žar u očima mladih …publika je bila oduševljena. Bila je to izvanredna proba za ovaj zbor prije nastupa na Olimpia stadionu u četvrtak prije misnog slavlja s papom Benediktom. Ukratko …vrlo uspjela duhovna priprava u organizaciji Berlinske nadbiskupije koja je s pravom …gledajući u berlinsku svakodnevicu … dala na značenju Misijama i vjernicima što Boga slave na svojem jeziku. Jer …kako reče nadbiskup Woelki …u vjeri u Boga nema stranaca, tu smo svi doma, isti, zajedno.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Svaka čast

ima li što lijepše..