S MOSLAVAČKOG PROLJEĆA 2012.

tekst i foto: Alfred Matijašević …foto album u dnu teksta
Stružec
/Kako je vrijeme pokore, posta, duševnog i tjelesnoga „čišćenja“, završilo Uskrsnim jutrom –buđenjem novoga života, uskrsni ponedjeljak nam donosi novu radost, susreta s uskrslim Kristom u Emausu – tim povodom, KUD „Stružec“ je po trinaesti puta upriličio prigodno slavlje pod nazivom „Moslavačko proljeće“. Našim sumještanima se daje prilika, da ponuđenim folklornim programom, nekolicine društava iz susjednih županija, svečanim domjenkom – besplatne hrane i pića – osnaženi korizmenim ozračjem, radosni krenu u novi život s Kristom.

Kako život i rad naših predaka ne bi pao u zaborav, članice ovdašnjega KUD-a su pripremile i prigodnu izložbu pod motom – Tkalački stan. Tu negdje se nalazila i škrinja sa tkanim platnom, a i jedna trlica, već poodmakle dobi – svojih 65 godina stara.
Kako bi cijeli ambijent imao „starinski“ ugođaj, članice društva su na sugestiju Marije Matijašević, donijele svoje vjenčane slike, koje su uokvirene slikama ulja na platnu Marije Matiješević, bile sa velikim oduševljenjem prihvaćene od strane posjetitelja i gostiju. Bilo je tu i vjenčanih slika od prije više 40 godina, čak i preko 50 godina. Prigodnu prodajnu izložbu su upriličile i članice Radionice „Košarica“ i Dječja radionica. Sve je to bilo postavljeno u Pučkom domu, a počelo je sa Svetom misom i folklornim programom – na otvorenome; po novohrvatskome – open event., kojem su nazočili i čelnici Općine Popovača, kao i Županije sisačko-moslavačke, te predstavnici domaćih udruga i društava.

Folklorni program su odradili gosti iz susjednog sela Osekova; mlađi i odrasli članovi ukrajinske nacionalne manjine „Karpati“ iz Lipovljana; Udruga žena „Hum Stubički“ iz Gornje Stubice, KUD „Stubica“ iz Donje Stubice, kao i Vatrogasni puhački orkestar iz Gornje Stubice; dok su djeca iz Marijine radionice, recitirala Marijine pjesme u vrijeme adaptacije pozornice za nastup folkloraša. Jedna vrlo šarolika manifestacija s nezaboravnim užitkom, a svih 210 izvođača je dalo sve od sebe, da to stvarno ostanu nezaboravni trenuci slavlja, veselja i druženja.

Po domaće bi se reklo, Zagorci su nam po prav zakurili, a domaći tamburaši „Ruža crvena“ su održavali „radnu temperaturu“ do jutarnjih sati. Svi se veselimo idućem uskrsnom ponedjeljku.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elizabeta Kopic
Elizabeta Kopic
12 years ago

Lijepo je gledati sve ove slike a mogu si zamisliti kako je bilo lijepo doživiti to u živo. Šteta je da u to vrijeme nisam bila doma pa da posjetim svoje dobre poznanike s kojima sam više godina provela u Berlinu u klubu Brođana. Ne sumnjam u dobru organizaciju,jer znam dobro koliko Marija ima dobrih ideja samo ako ima s kim organizirati. Zato Mariji i Alfredu hvala za sve što su činili i što još uvijek čine kako takovi obićaji ne bi otišli u zaborav.
teta Liza

Katarina Dumic
Katarina Dumic
12 years ago

Sve gore navedeno živa je istina. I sama sam prisustvovala ovom predivnom slavlju. Velika hvala KUDu Stružec na ovom divnom dogadjanju uz svesrdnu pomoć Marije i Alfreda Matijašević.
Pozdrav Katarina Dumić