KAD PJESMA SLAVONSKA POTEČE

tekst i foto: Sonja Breljak… foto album

115Berlin/ –Slavonija može biti svugdje. Tambura, drmeš, bogata nošnja, zemlja u srcu, ponosni ljudi, dobro jelo i piće i eto ti Slavonije. Tako i ovdje, na Slavonskoj večeri u prostorijama i u organizaciji Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin koja  iduće godine broji i obilježava 35. obljetnicu postojanja. Nije to malo godina, likova, uprava, događaja. Jedna je ovo od najstarijih i najaktivnijih hrvatskih zajednica u Europi kojoj je, u svom dugom mandatu, na čelu vrijedna predsjednica,  gospođa Mira Kiš. 

Izrekoh gornje riječi na netom prošloj, subotnjoj Slavonskoj večeri Hrvatske zajednice Berlin. Jasno, sve okupljene srdačno je, na početku, pozdravila predsjednica Mira Kiš. Potom je nekoliko prigodnih, pozdravnih riječi izrekao i dr Gordan Grlić-Radman, veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj.

U programu koji je započeo stihovima o Slavoniji i uvodnim riječima predsjednice Kiš i veleposlanika Grlić-Radmana, nastupio je potom Vokalni sastav “Lastavice” koje vodi gospođa Karmen Meić.  “Lastavice” su otpjevale pjesme:  Šumi, šumi javore, Sve je ona meni, Tajna najveća, Ne dirajte mi ravnicu i Vesela je šokadija.

Nakon što je liepe stihove izrecitirala djevojčica, članica malog folklora, Lea Mijatović, malene folklorašice su osvojile srca publike, izvodeći stare, tradicijske igre i plesovi a ništa manje uspješne, za svaku pohvalu, bile su članice velikog folklora izvedbom plesova iz Slavonije. Folkloraše vode Ivona Kiš i Ankica Andrić Prskalo.

A kad su sve točke iz programa Slavonske večeri uspješno izvedene, bilo je vrijeme i za pojavu glazbenika večeri. Do duboko u noć goste su glazbeno zabavljali: Tomislav Gelo i Dražen Podonjak. A i publika koja se ovoj večeri odazvala u velikom broju, sudjelovala je u zajedničkoj pjesmi i plesu.

Bila je to izvrsna, zabavna i ugodna Slavonska večer u Hrvatskoj kulturno_umjetničkoj i sp0rtskoj zajednici Berlin! Tome je svjedočio i veleposlanik Grlić-Radman koji je na Slavonskoj večeri ostao prilično dugo te proveo ugodne sate u druženju s Hrvatima raznih generacija i porijeklom, iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Svoj veliki trud da ova večer uspije, dali su organizatori Zajednice na čelu s predsjednicom, izvođači programa, meštri od kuhinje (Jasna, Branko i Evica) te gosti i posjetitelji koji su svojim plesom, svi zajedno učinili atmosferu Slavonske večeri, vrlo ugodnom.

O pozitivnim ocjenama Slavonske večeri, čitali smo pohvalno već i u komentaru ispod zajedničke fotografije sudionika programa.

/Lili Vlahov/Bilo je super ???? – veselo, vedro ma nezaboravno! Svaka čast predsjednici Miri, koja pjeva i pleše te sa svojom srdačnošću, prirodnim prekrasnim duhu i šarmom veličanstveno predstavlja Zajednicu! Isto tako veliko hvala i respekt prema ekipi, koja je tako veselo i vedro neumorno se zalagala, da Slavonska večer bude vrlo uspješna – počevši od organizacije, dekoracije, vrijednih ruku u kuhinji, za šankom i koji su posluživali do slavonskih delicija, čorbanca i raznih kolača, naposljetku odabir benda/pjevača. Rijetko kad vidjeh takav dobar duo – glasovno na velikoj razini sa velikim repertoarom pjesama! Top! Hvala svima! Radujem se idućoj fešti!

I mi!

115

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments