STRAH …KAJ JE TO

KAJ GOD
piše: Ivek Milčec

Kad napišem tekst za novine ili portal HG Berlin moj prvi i najveći kritičar je moja supruga Barica. To je dobro jer tko me bolje pozna nego moja zakonita s kojom sam, da se pohvalim, već punih 46 godina u braku. Često zna, nakon što pročita tekst, reći: “Buju te zaprli!” Tješim ju riječima da su prošla ona vremena kada se za vic ili pjesmu išlo u Gradišku i da sada živimo u svojoj slobodnoj zemlji gdje više nema verbalnog delikta. “Jesi li siguran?” upitala me pred neki dan nakon što je pročitala da se je Večernjakov novinar, nakon što je objavio “tajne” o crnim fondovima, torbama punih nezakonito stečenoga novca, o kriminalnim aferama itd. morao javiti na obavijesni razgovor u USKOK jer takve stvari nisu kakti za objavljivanje.
Zlatno pravilo novinara i novinarstva je da se piše istina i samo istina jer izmišljanje i laži strani su svakome poštenome čovjeku pa tako i novinaru. Istina, ima i takvih koji se služe raznim smicalicama ili izmišljenim aferama, ali takve čitatelji brzo prepoznaju i ne kupuju i čitaju novine  koje tak pišu.
Pitam sebe i vas da kak se može nekoga pozivati na nekakve “informativne” razgovore ak je dotični napisal da je u raznim novčanim kriminalnim radnjama, u kojima su istaknuti Hadezeovci imali prste, pokradena država, penzići, branitelji, narod? Kaj bi možda trebali napisati da lopove treba odlikovati i proglasiti zaslužnim građanima? Ili stati na stranu stranke iz koje su ovi “veliki Hrvati” proizašli? Kaj god!
Što se mene tiče i dalje bum pisal istinu jer drugačije ne znam pa makar me pozvali na obavijesni razgovor a svima onima koji  pošteno i objektivno pišu poručujem: “Ne dajte se zastrašiti, narod je uz vas”!
U istinito i korektno pisanje spadaju izvješća o ovogodišnjoj turističkoj sezoni koja je od strane premijerke, ministra Bajsa, Hrvatske turističke zajednice i još nekih turističkih institucija proglašena rekordnom po broju stranih turista i njihovim noćenjima na lijepom, plavom Jadranu.
O prihodu se već stidljivije govori jer bilo bi logično da i promet bude rekordan, kaj ne? O toj temi piše tjednik Forum (23.09.2011.) …”jer od nešto više od 2000 registriranih restorana u Hrvatskoj rijetki su oni koji nakon ove, navodno najrekordnije turističke sezone u samostalnoj Hrvatskoj, ne paničare hoće li ove jeseni i zime uopće preživjeti: mnogo ih je već zatvoreno, neki (ponajprije na Jadranu) rade samo u sezoni, drugi samo vikendom, a na kontinentu – kako se tko snađe …”
Doduše, ima restorana koji su dobro poslovali zahvaljujući, u prvome redu, stranim gostima. O domaćim, ne može se govoriti jer malo je onih koji si mogu priuštiti izlazak na ručak ili večeru. Zato s nestrpljenjem čekamo objavu završnog deviznog turističkog računa za ovu, rekordnu godinu koja bi, prema svim pokazateljima, trebala biti bolja jer strani turist ima novac samo ga treba znati navuči da ga i potroši.
Više turističkih deviza znači i puniji proračun iz kojega se financira država i njezine službe, zatim mirovine, dječji doplatak, zdravstvo itd.
Kad smo već kod zdravstva tj. njegove učinkovitosti, ne možemo zaobići vječnog optimistu ministra zdravstva dr. Milinovića koji u svakoj prigodi voli istaći da imamo jedan od najstabilnijih zdravstvenih financijskih sustava u Europi, a po nekim programima, možda i najbolji u svijetu!
Izgleda da je ministar zaboravil na nedavni skandal (koji isto spada u program) kada su jednu gospođu iz Kliničke bolnice Dubrava obavijestili da je njezin otac nakon pet godina čekanja došao na red za kardiovaskularnu operaciju.
Čekajući operaciju nesretan čovjek preminuo je prije četiri godine a u bolnici se pravdaju da o tome ništa ne znaju kaj je jasan pokazatelj kak ministrovi programi, pogotovo oni za ovak teške operacije, ne drže vodu.
Mnoge statistike govore da Hrvati spadaju u sam vrh europskih, pretilih naroda i da gotovo svaki drugi stanovnik Lijepe naše pati od kardiovaskularnih bolesti.Najčešći uzrok je nepravilna prehrana (ugljikohidrati, stres, masnoće, alkohol, pušenje itd.) a da bi se zdravije živjelo potreban je bolji životni standard koji se postiže punim zaposlenjem i dobrim plaćama koje omogućuju odlazak na more, planine i bavljenje sportom.
Zato su ministrove tvrdnje i hvale o savršenom zdravstvenom sustavu priče za malu djecu jer stvarnost je sasvim drukčija, ali moramo ga razumijeti jer uskoro su izbori pa ljudima treba zamazati oči i obećati još “bolju budućnost” nego što je to sada.
Gore sam napisal da je samo puna zaposlenost jamac boljega života pa sam stoga pred neki dan sa zanimanjem posluhnul muškarca srednjih godina koji je pozvonil na mojim ulaznim vratima i ljubazno se ponudil da uz skromnu novčanu naknadu zalije cvijeće u našemu vrtu. Moram priznati da sam bil malo skeptičan jer mi čovjek nije djeloval kao nekakvi šljaker pogotovo ne kao eko- vrtlar. Videći da sam sumnjičav reče mi da je neko vrijeme radil kao Sanaderov čuvar i da je vičan takvim poslovima a osim vrta može otići i na plac jer je to radio i za Mirjanu Sanader. Bili smo blizu dogovora kad se iznenada pojavi moja supruga i reče da ona sama vodi brigu o svome vrtu a za kupovinu ima-mene. Šteta,jer sigurno bi puno toga doznal o Ivinom vrtu i cvijeću koje u njem raste a posebno me zanimao jedan “cvijet” tj. da li se vrtom šetala  Prva pratilja koja je izrekla onu čuvenu “kud Ivo, tud i ja!”

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Poštovani Ploto Tarabić

Žalosno je da je za operaciju mrene na oko u Hrvatskoj.. potrebno tako dugo čekati..možda bi tu bilo bolje u mjesto Hebranga USKOK ušaltati…mislim da bi i Jadranka to trebala znati.

Ploto Tarabić
Ploto Tarabić
12 years ago

prije 2 dana vozio sam tetku (84 god) u bolnicu u Sl. Brodu na pregled zbog skidanja mrene na oku
termin- 7. mjesec iduće godine
toliko o Milinoviću i zdravstvu

ima li netko Hebrangov broj ,možda ima kakvu “štelu” u Austriji

Josip Mayer
12 years ago

Ivek nisam novinar ali mi je to već godinama hoby. a kaj bi vama išlo bolje nego meni..nedavno me je sastao jedan hadezeov gradonačelnik..uz pozdrav razmijenili smo par riječi..te mi napomene gospon Mayer čuvajte zdravlje..pa sam si mislil to mi i žena skorom dnevno veli..onda sam si malo dublje premislil..što navodi jednog gradonačelnika..da me opuminje da čuvam zdravlje..onda se sjetih pa valjda mu nešto u mom pisanju od istine ne paše.. Na drugu stranu gospon Milčec veli ne dajte se budite hrabri narod je uz vas..ja bi pak dodal i Europska unija. Što se pak tuističke sezone tiče..Kaj god.. Milčec… Read more »