POČETAK BOLJIH VREMENA

SUSRETI
piše: Ivo Dorotić

Što je nekome nesreća, drugome je sreća. Tako je i za posadu 35-metarske jahte „Bijeli mjesec“ iz Abu-Dabija, nesreća bila oštećenje pramca, a za malu marinu u Sumartinu na Braču bila je to izvanredna prilika pokazati znanje i umijeće.

Malo brodogradilište u Sumartinu bilo je nekada vlasništvo Martina Borojevića. Nacionalizacija, a nakon nje i privatizacija učinili su svoje, pa je tako skoro propalo i ovo malo, ali poznato brodogradilište. Ipak, zahvaljujući vrijednom i poduzetnom novom vlasniku Nikši Mrdešiću iz Komiže počela se nazirati svjetlija budućnost.

Niša Mrdešić je poznati sportaš, bivši reprezentativac u veslanju. Na poslu oko popravljanja ove vrijedne jahte pomagali su mu stariji i mlađi mještani. Brodogradnja je nekada hranila pola Sumartina.

Bilo je ovo treće porinuće u kratkom vremenu. Nada da će oživjeti tradicija i prilika da se sačuva tradicionalna vještina i umješnost građenja malih plovila ponovo je rođena.

„Bijeli mjesec“ otisnuo se sigurno na pučinu, a s njime i priča o marljivim graditeljima iz Sumartina na otoku Braču. Dok u brodogradilištu čeka nove brodove i vjeruje u oživljavanje bogate pomorske tradicije.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Nadajmo se Ivane

istina je da je privatizacija i legalizacija učinila svoje…
da će nekad stići bolja vremena i za druge.. no sve ponekad ipak ne ide.. onako kako bi mi htjeli tradicionalno..treba nam izvući pouke.. te tražiti i druge gospodarske izvore..a stari nek nam budu sjećanja..iskustva i pouke.