ZAHVALA ZA POMOĆ

Iz priopćenja Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova s cjelokupnom diplomatsko-konzularnom mrežom od trenutka kada je središnju Hrvatsku krajem prosinca 2020. godine pogodio niz razornih potresa, izvješćuje strane države i međunarodne organizacije o razornim učincima tih elementarnih nepogoda.

Ova nepredviđena situacija još je jednom potvrdila prednosti članstva u Europskoj uniji. Kao što je već poznato, Hrvatska je odmah 29. prosinca 2020. godine aktivirala Mehanizam unije za civilnu zaštitu, namijenjen pružanju žurne pomoći, te su brojne države članice reagirale u prva 24 sata slanjem nužne žurne pomoći.

Dosad je pomoć stigla iz Austrije, Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Grčke, Italije, Litve, Mađarske, Njemačke, Portugala, Rumunjske, Slovačke i Slovenije kopnenim, morskim i zračnim putem.

Na tragediju su promptno solidarno reagirale i zemlje iz jugoistočne Europe, među njima Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija te Turska, koje su uputile  pomoć na razne načine, u financijskom obliku ili humanitarnim pošiljkama.

Jednako tako, države iz svih krajeva svijeta pokazale su suosjećanje i uputile pomoć, financijskim donacijama Kanada, Kina i Ukrajina, a humanitarnom pomoći Republika Koreja i Sjedinjene Američke Države. Mnoge druge zemlje također su iskazale spremnost pomoći u opremi ili upućivanjem stručnjaka, što Hrvatska zasad nije u mogućnosti prihvatiti, no i tim državama želimo iskazati zahvalnost.

Posebno zahvaljujemo hrvatskim iseljenicima diljem svijeta, koji su pokazali iznimnu nesebičnost te kroz svoje udruge, Hrvatske katoličke misije i župne zajednice, i ovom prigodom, kao i nebrojeno puta dosad, pokazali spremnost pomoći Domovini u teškim trenucima. Time je ponovno potvrđena neraskidiva veza između Hrvatske i njezine dijaspore.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zahvaljuje na pomoći međunarodnim organizacijama poput UNICEF-a i UNHCR-a te brojnim drugim međunarodnim partnerima, stranim ulagačima, tvrtkama i udrugama građana, kao i pojedincima, koji su iskazali solidarnost svojim velikodušnim doprinosom.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja s koordinacijom prikupljanja pomoći kroz međunarodne kontakte, te još jednom zahvaljuje svima na dosad pruženoj pomoći i iskazanoj sućuti, kao i onima koji to planiraju učiniti u narednom razdoblju. Hrvatska to neće zaboraviti.

Aktivna je službena mrežna stranica https://potresinfo.gov.hr na kojoj se mogu pronaći sve informacije na jednom mjestu za one koji traže i nude pomoć za pogođena područja.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments