LISTOPADSKA ŽIVA ZAJEDNICA

piše: Adolf Polegubić
Frankfurt
/Iz tiska je izišao listopadski broj Žive zajednice, mjesečnika hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, kojega od 1978. objavljuje Hrvatski dušobrižnički ured u Frankfurtu na Majni. U novom broju se od vijesti iz Crkve u svijetu izdvaja ona o pohodu pape Benedikta XVI. rodnoj Njemačkoj, a više je vijesti i iz domovinske Crkve od kojih se izdvaja proglašenje blaženima Drinskih mučenica kao i posvećenje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Središnja tema broja je Godišnji pastoralni skup hrvatskih pastoralnih djelatnika iz Zapadne Erurope koji je nedavno održan o temi „Mediji, Katolička Crkva i globalizacija» u Bad Honnefu kod Bonna. Na skupu se okupilo oko devedeset sudionica i sudionika, a zapažena predavanja održali su dr. Danijel Labaš, mons. Ivan Miklenić, dr. Igor Kanižaj i dr. Adolf Polegubić.
U novom broju može se pročitati i tekst o nedavnom hrvatskom obiteljskom hodočašću Biskupije Rottenburg-Stuttgart u Geislingen an der Steige, tijekom kojega je otkrivena spomen-ploča grofici Mariji Kotromanić u dvorcu iznad Geislingena. Tu je i tekst o hodočašću Hrvata iz Zapadne Europe Djevici siromaha u Banneux u Belgiji.
Dr. Ivica Žižić u teološkom osvrtu u okviru teme Geste vjere ovoga puta piše o vjeri i osjećajima. Nedavno je u Hrvatskoj katoličkoj župi Main-Taunus/Hochtaunus proslavljena Gospa Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta kao i 10. obljetnica folklora, o čemu se također može više pročitati, kao i o hodočašću Hrvata sv. Birgitti Švedskoj u Vadstenu. Tu su i redovne rubrike Dječji kutak i Svijet mladih-Jugendwelt, u kojoj se ovoga puta piše o digitalnom naraštaju. Tu su i brojne druge vijesti o slavljima, hodočašćima i drugim događajima u hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama u Njemačkoj, kao i vijest o nedavom prosvjedu u Den Haagu, u organizaciji Hrvatskoga svjetskog kongresa.
U prilogu na njemačkoj jeziku u svojoj Poruci delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina piše o krunici …najavljuje  glavni urednik mjesečnika dr. Adolf Polegubić koji u uvodniku novog broja piše o pastoralnom skupu o medijima i Crkvi, ističući  kako je veliki utjecaj medija na cjelinu ljudskog života i djelovanja.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Upravo se sijetih

u mojoj arhivi pohranjena je i zahvalnica na kojoj stoji sljedeće:

Jubiläums Urkunde
Živa zajednica 1978-1998

Lebendige Gemainde

Dank und Anerkennung
für Ihre Mitarbeit und Unterstützung

potpisao ju je..

Frankfurt,Septembar 1998.. Fra Josip Klarić, Delegat i Fra Ante Batinić, Chefredakter

Još jednom hvala i puno uspjeha …lijepa su to sjećanja na zajedničku suradnju od davnina.