IZVADITE OSOBNU ISKAZNICU

DRŽAVLJANI BOSNE I HERCEGOVINE KOJI ŽELE OSTVARITI PRAVO GLASOVANJA NA PRESTOJEĆIM IZBORIMA U BIH, MORAJU POSJEDOVATI CIPSOVU OSOBNU ISKAZNICU

Uredništvu Hrvatskog glasa Berlin ovih je dana iz više raznih izvora pristigla molba objaviti poziv za ispunjavanje uvjeta potrebnih za ostvarenje prava glasovanja na predstojećim loklanim izborima u Bosni i Hercegovini, 7. listopada 2012. godine. Uvjet za ostvarenje prava glasovanja Hrvata u Bosni i Hercegovini te onih porijeklom iz Bosne i Hercegovine s prebivalištem u drugoj državi, je posjedovanje osobne iskaznice, odnosno, ukoliko već nisu u posjedu iste onda, vađenje osobne iskaznice BiH (CIPC BIH) i upis u biračke popise kako bi glasovali na lokalnim izborima u BiH.

Temeljno pravo svih Hrvata, rodom ili porijeklom iz BiH, koji imaju navršenih 18 godina, je izvaditi uvjerenje o državljanstvu BiH (ukoliko ga nemaju), CIPS – osobnu iskaznicu BiH (ukoliko je još nisu izvadili), i registrirati se za izbore.

Pravo na osobnu iskaznicu (CIPS BiH) imaju svi koji su bili na popisu stanovništva BiH 1991. godine, te djeca BiH državljana rođena nakon 1991. godine.

Radi osobne iskaznice BiH ne morate se odreći državljanstva neke druge države niti se odjaviti sa sadašnjeg prebivališta u nekoj drugoj zemlji. Zbog vađenja CIPS-ove osobne iskaznice i registrianja za predstojeće izbore u BiH, nećete izgubiti prava stečena u nekoj drugoj zemlji. Niti vam se radi prebivališta i posjedovanja državljanstva neke druge države, može uskratiti pravo na osobnu iskaznicu BiH.

Na predstojećim lokalnim izborima – 07. listopada 2012. – moguće je glasovati na jedan od sljedećih načina:

– osobnim dolaskom u BiH u mjesto gdje ste prije živjeli;
– glasovanjem poštom;
– ili u veleposlanstvima BiH i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u RH i inozemstvu.

Prijave za glasovanje izvan BiH primaju se u Središnjem  biračkom popisu do 24. srpnja 2012. u 24:00 sati, a mogu se slati poštom, elektronskom poštom ili faksom.

Poštom na adresu: Izbori u Bosni i Hercegovini, Poštanski pretinac 451,71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Faksom na sljedeće brojeve: +387 33 251 333 i +387 33 251 334
Elektronskim putem na: ppprijava@izbori.ba

Web-stranica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH je: (www.izbori.ba).

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments