SVIJET GLJIVA

SUSRETI
napisao: Emil Cipar

Gljive su neobičan, raznovrstan i nedovoljno proučen svijet. Budući da ne vrše osnovnu funkciju biljaka, fotosintezu, jer ne posjeduju klorofila, a ne kreću se i ne razmnožavaju spolno poput životinja ne mogu se svrstati ni u prvo ni u drugo carstvo, već predstavljaju carstvo za sebe.

Mnoge gljive se koriste kao jestive, ljekovite, psihoaktivne, halucinogene (Amanita muscaria, psilocibe, konocibe..) a mnoge su i otrovne (Boletus satanas, Amanita phalloides…). U raznim plemenima i kulturama se gljive smatraju svetima i neke od njih se upotrebljavaju u ritualima u kojima sudionici upadaju u stanje “proširene svijesti”.

Profesor Tomislav Lukić iz Slavonskog Broda bavi se intenzivno gljivama i gljivarstvom. Šume Slavonije obiluju brojnim vrstama i ljudi ih rado skupljaju.

Međutim …pravih poznavatelja gljiva malo je. I najveći stručnjak naiđe na gljivu koju ne može odmah svrstati u jestivu ili nejestivu. A to se mora učiniti, jer posljedice mogu biti kobne.

Na svojem web-portalu „Svijet gljiva“, Tomislav Lukić uvodi nas u ovaj čudesni svijet. U njemu možete naći korisne savjete, kao i enciklopediju najpoznatijih vrsta. Web-adresa je http://www.svijet-gljiva.com/

U svakom slučaju …prije nego što s košarom u ruci krenete u potragu za gljivama, savjetujemo vam …proučite „Svijet gljiva“.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Emile branje gljiva uz druge aktivnosti
i moj je hoby.

Neki kažu da su gljive nadomjestak mesu,pogotovo kada su to vrganji kaže se da su oni kraljevi šuma i mora dobro paziti kada se ide u gljive..pogotovo oni koji to čine.. prvi puta..trebali bi imati kraj sebe ili knjigu a najbolje je imati sa sobom stručnjaka..ili otići sa nabranom košaricom k njemu..prije nego se što dogodi.. koji pregleda što se i kakve gljive nalaze u košari.