COLENTUM-POTOPLJENI GRAD U DALMACIJI

IZ DRUGIH MEDIJAwww.crckarije.com
Za slavnu Atlantidu, otok i njegovu potopljenu arhitekturu, već ste čuli, čitali i gledali filmove, ali za Colentum, stari potopljeni antički grad, čije zidine tako stravično vire iz mora, zasigurno niste. Zar postoji  tako nešto u ovim našim krajevima? Itekako postoji!
Posjetili smo stari Colentum, veličanstveni antički grad. Oprezno smo hodali njegovim zidinama iznad mora i divili se ljepoti o kojoj se nepravedno tako malo zna.
Nalazi se u kristalno bistrom moru otoka Murtera, u podnožju uzvisine Gradina, odmah pokraj starog mjesnog groblja poznatog po pronalasku starohrvatskih grobova.

Arheološka istraživanja, koja su se vršila od 1907. do 1909. godine pa i u novije vrijeme, na temelju pronađenog novca, dokazuju kako je ovaj grad svoj procvat doživljavao za vrijeme cara Nerona (37. – 68.) i Vespanzijana (9. – 79.). Imao je lijepe kuće na kat, terme, cisterne za vodu i ulice popločene kamenim pločama vrlo slične današnjim ulicama u starim dijelovima većine dalmatinskih gradova i mjesta.

Po obroncima uzvisine Gradina, između borova, šikare i stoljetnih gromača, vide se ostaci raznih ljetnikovaca za koje arheolozi kažu kako su bili luksuzni, s pogledom na more. Ako se zaputite u istraživanje tih luksuznih vila, ispod pojednih slojeva zemlje mogli biste pronaći ostatke ondašnje raskoši, no nemojte ih uzimati jer to bi bila pljačka, a grad je već ionako dovoljno osiromašen u prošlosti! Početkom 2. stoljeća srušili su ga i opljačkali gusari, a ima naznaka da ga je uništio i jedan razoran potres, no kada, to se točno ne zna.

O ovom gradu jako se malo zna, premalo toga je zapisano, stoga niti ne možemo reći puno više od ovog, već vas samo ponukati da dođete kako biste doživjeli tračak rimske prošlosti i uživali u tišini kalafatskog otoka Murtera.

Ako niste u mogućnosti doći, onda pričajte i širite ovu našu priču dalje. Za Atlantidom još uvijek tragamo dok je potopljeni grad Colentum stvaran i jako blizu svima nama.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorotic Ivan
Dorotic Ivan
12 years ago

Ima takvih nalaza i na Braču, mnogi smatraju da je davnih godina, prije Krista nestao i glavni grad/selo Brača, Elapusa. Koji je navodno u stravičnom potesu sravnjen sa zemljom. Možda to pojašnjava zašto je Brač jedini otok na kojem nema mjesta Brač.
Zbog nedostatka novčanih sredstava su se nalazi na istočnoj strani otoka zataškali, kako ne bi došlo do pljačke. Na tom predjelu su pronađeni mozaici, ćupovi i stari novac, ali kako je to ona vlast sve zataškala ni ova današnja nije bila bolja, osim kada se je pljačkala Lijepa naša.