BLAGO NAŠE DRAGO

tekst i foto: Emil Cipar
Slavonski Brod/
Svake srijede i subote na gradskoj tržnici, na južnom dijelu zgrade tržnice …Marica Kovač nudi svoju robu iz kućne radionice Kovač u Slavonskom Brodu. To su tradicionalni ručni radovi koje poznajemo još iz vremena naših baka. Vezeno, heklano, šlingano, rađeno u zlatovezu, necano … Na štandu ćete naći ručno izrađenih stolnjaka, tabletića raznih veličina i oblika, narodnih nošnji, modificiranih narodnih nošnji, vezenih košulja, različitih folklornih motiva kao ukras… -Ručnim radom smo školovali djecu i od njega živjeli. Uglavnom radim sama, jedino ne znam necati. To radi jedna 80-godišnja susjeda. Rijetki su još oni koji poznaju ovu staru tehniku …priča Marica Kovač.

-Kod mene naručuju folklorna društva. Za klub Brođana u Berlinu, radila sam prsluke i košulje. Oni to nose na svojim zabavama, pa drugi vide i onda kada dođu na godišnji potraže me i kupe nešto.

Recesija se osjeti i u ovom poslu. Nekada su se kupovali jankeli u „gustom pletenju” za 700 kuna, a sada se više traže jeftiniji za 300 kuna, koji su rađeni od tanje vune. Obiteljska tvrtka Kovač ima i svoju web-stranicu, pa i preko nje zaluta neka mušterija. Mušterije rado zastaju, privlači ih pogled na šalove, kape, jankele, košulje… poneka nešto i kupi …i tako …živi se.
Marica Kovač je izlagala nedavno i na etno-sajmu u Zagrebu. Koristi svaku priliku da svojim proizvodima dođe do potrošača.
Prsluk iz slavonskobrodske kućne radionice Marice Kovač, vrijedne čuvarice tradicionalnog ručnog rada,  nosi u pojednim prigodama i urednica Hrvatskog Glasa Berlin. Dar je to i znak pažnje  berlinskih  Brođana koji daleko od rodnoga grada, zavičaja i domovine, s ponosom i drugima pokazuju prelijepe tragove svojeg slavonskog, hrvatskog identiteta, života, folklora, ručnoga rada, to divno blago naše drago.

Marica Kovač/foto: Emil Cipar

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments