BUDAN I ODGOVORAN

IZ PROPOVJEDI PRVOGA ADVENTA U BERLINSKOJ CRKVI SVETOG BONIFACIJA
tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
Minula je prva adventska nedjelja. Prva je svijeća upaljena. U crkvi svetog Bonifacia, gužva. Teško do mjesta za parkiranje ispred i okolo. Teško do mjesta za sjedenje u crkvi. Sve klupe ispunjene.  Odavno …točnije, od početka ljeta do danas …nije tako bilo. Puk s pažnjom promatra stari obred blagoslova prije početka nedjeljne mise prvoga adventa. Onda, uobičajeni, umirujući crkveni napjevi. Ponavljanje riječi i melodija. Misno slavlje je danas u ovoj crkvi vodio fra Ivan Ante Rezić, mladi svećenik, rođen u Stuttgartu. Propovjed je, po svemu sudeći, vrlo dotaknula vjernike. Bilo je riječi o potrebi biti budan u svakodnevnom životu. Biti budan i reagirati na nepravde, zločine, krađe. Bilo je riječi o danima adventa, o milosnom adventskom vremenu. Bilo je riječi o odgovornosti, o potrebi razvijanja tog osjećaja kod nas, kod mladih i djece. Potkrepljujući sve rečeno slikovitim primjerima, fra Ivan je ispripovjedao vjernicima i jednu priču.
– Otac otvorio vrata sobe svojeg sina. I zove ga: Sine …sine, probudi se, ustani, vrijeme  je za ići u školu!
Sin malo otvori oko pa promrmlja: – Ne želim ići u školu! Te navuče pokrivač i preko glave.
Ali …otac uporan …zove ….čeka. Sin kaže potom:- Ne želim ustati. Imam  i razloge za to! Prvo …u školi  je dosadno. Drugo …djeca me zadirkuju. I treće …ne volim ići u školu!
Otac se konačno i naljutio. Pa kroz vrata sinove sobe progovara: –Reći ću ti tri razloga radi kojih trebaš ići u školu. Hrvatski puk u klupama berlinske crkve zainteresirano sluša i očekuje nastavak pripovijesti.
Prvo …veli učitelj ...ići u školu …to je tvoja dužnost. Drugo …tebi je 45 godina. I treće …u toj školi, ti si učitelj!
Smijeh. Smiju se i svećenici i vjernici. Slikovito je to bilo. Kratko a jako i dovoljno. Poruku vjernici ponijeli doma. Mogu ju podijeliti s obitelji i prijateljima, poslati i dalje, u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Potrebno je u pravo vrijeme biti budan i odgovoran!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments