DOBAR GLAS SE DO BERLINA ČUJE

UČENICI EKONOMSKE ŠKOLE IZ POŽEGE  NA KONGRESU O BUDUĆNOSTI U BERLINU
tekst: Martina Budimir
foto: Kristina Ivanović
Požega-Berlin/
Učenici 4.a razreda Ekonomske škole u Požegi, Jelena Andrijević, Valentina Dumančić i Ivan Prudky svojom su prezentacijom na temu “Menschenhandel” (“Trgovina ljudima”) osvojili sudjelovanje na Kongresu o budućnosti Europe koji će se održati u Berlinu od 5.-8. prosinca ove godine. Učenici Ekonomske škole, Požega već godinama marljivo rade na projektima i natjecanjima uglavnom na njemačkom jeziku. Od siječnja 2005. godine uz vođenje profesorice Budimir, sudjelovali su na ukupno 29 natjecanja i 6 projekata bilo na državnoj ili međunarodnoj razini. Od ukupno 29 natjecanja čak su 18 puta nagrađeni i jednom proglašeni finalistima.

Ono što ovakav način rada s učenicima čini posebno vrijednim je činjenica da učenici često bivaju nagrađeni putovanjima u Hrvatskoj ili putovanjima u inozemstvo. Tako učenici Ekonomske škole na najbolji mogući način promoviraju svoju školu, naš grad, županiju i zemlju. Na mnogim su natjecanjima uistinu ambasadori Hrvatske jer su jedini predstavnici naše zemlje. Iako Hrvatska još nema punopravno članstvo u Europskoj uniji, ipak je i našim školama na nekim europskim natjecanjima dozvoljeno sudjelovanje.
Učenici su u sklopu nagradnih putovanja 6 puta bili u Zagrebu na različitim prijemima, seminarima ili dodjelama nagrada, jednom u Opatiji, čak 13 puta u Berlinu, Dresdenu, Beču, Grazu ili Varni/Zlatnim pjascima (ljetovališta na Crnom moru u Bugarskoj). Sa svakog se putovanja vrate obogaćeni novim spoznajama, prijateljstvima s mladima iz cijele Europe, ali i s usavršenim znanjem njemačkog jezika. Svaki je novi uspješan projekt i natjecanje poticaj i ostalim učenicima da se dodatno angažiraju u učenju njemačkog jezika.

Ove se godine po osmi put održava kreativno natjecanje i Kongres o budućnosti Europe u organizaciji Instituta za prospektivne analize i FEZ-a, najvećeg berlinskog centra za mlade, a pod pokroviteljstvom Njemačkog ministarstva vanjskih poslova i Europske Unije kroz program Jugend in Aktion.
Jugend in Aktion ili Mladi na djelu je obrazovni program Europske Unije i Europske komisije namijenjen mladima od 13 do 30 godina starosti. Cilj programa je poticanje aktivnog sudjelovanja mladih u javnom životu i u europskom građanstvu, razvijanje solidarnosti i tolerancije među mladima i poticanje suradnje mladih u zemljama Unije i u zemljama partnerima, među kojima je i Hrvatska.

Učenici 4.a razreda, Jelena Andrijević, Valentina Dumančić i Ivan Prudky ove su se školske godine odlučili za temu “Menschenhandel” (“Trgovina ljudima”). Temu su obradili u obliku Power Point prezentacije. Učenici su nekoliko tjedana neumorno prikupljali materijale, fotografije i podatke o problemu trgovine ljudima, te su vrlo samostalno napravili prezentaciju u kojoj opisuju problem, ali i nude njegovo rješenje do 2020. godine. Zadatak je bio prikazati kako mladi mogu pomoći u rješavanju gorućih problema suvremenog društva, pa je poseban naglasak stavljen upravo na mogućnosti angažmana budućih generacija u suzbijanju uzroka trgovine ljudima. Ivan, Jelena i Valentina sudjelovat će na Kongresu o budućnosti Europe koji se održava od 5. do 8. prosinca o.g. u Berlinu.

Na Kongres putuju zrakoplovom 5. a vraćaju se 9. prosinca. Učenike u Berlin vodi mentorica, mr. Martina Budimir, prof. Bit će to ponovno prilika za promociju Ekonomske škole i za upoznavanje njemačkih i europskih političara, ali prije svega za druženje s mladima iz cijele Europe.
Radionice počinju već prvog dana, a učenici će kao rezultat radionica na završnom događaju političarima prezentirati radio emisije o aktualnim problemima Europe.
Pokroviteljica Kongresa je gospođa Androulla Vassiliou, povjerenica Europske komisije zadužena za obrazovanje, kulturu i mlade. Učenike i mentoricu ugostit će i gospodin Josip Juratović, prvi Hrvat koji je postao zastupnik u Bundestagu. Uz njegovo će vođenje predstavnici Ekonomske škole obići i razgledati Reichstag.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments