ADVENTSKE PRIPREME

priredila: Sonja Breljak

Berlin/ Skoro svugdje u Europi, pa i šire, pa tako i u Njemačkoj i Berlinu, na snazi su epidemiološke mjere u borbi protiv virusa Covid 19. Ova situacija odražava se i na vjerski život kao i na opće društvene prilike u dane pred Božić. U prvom valu ograničenja u ožujku, mjerama su bila zaustavljena i održavanja misa s vjernicima.

U ovom drugom valu pooštrenih ograničenja, na misnim slavljima mogu biti i vjernici ali u ograničenom broju, srazmjernom veličini crkve te uz prethodne prijave i vođenje točnih lista onih koji su na misi. Uvedena su i druga epidemiološka ograničenja pa tako nema ni pučkog ni zbornog pjevanja već pjevaju solisti i zaštitne maske su obavezne za sve vjernike tijekom mise.

U dane pred Božić pojačano je zanimanje vjernika za mogućnost odlaska na misna slavlja na Badnjak i Božić. Uobičajeno, crkve su znale biti ispunjene do posljednjeg mjesta. Sad ograničenja i epidemiološke mjere smanjuju taj broj. Razne župne zajednice u Njemačkoj, na razne su načine pokušale odgovoriti na ove suvremene izazove.

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin pokušalo se povećanim brojem misnih slavlja na Badnjak i Božić izaći u susret vjernicima. Tako će na Badnjak u tri crkve, St. Josef na Spandau (17 i 19 sati), St. Bonifatius na Mehringdammu (18 sati) te u St. Sebastian na Weddingu (17, 18:30 i 23 sata), biti upriličeno šest misnih slavlja na hrvatskom jeziku. No, sva su misna slavlja već popunjena prethodnim online prijavama.

Velik je interes i za misama na Božić. Bit će mise u crkvi St. Josef u 8 i 9:30 sati, potom u St. Sebastina u 11:30 sati te u St. Bonifatius u 13:30 i 15 sati. Za prijavu je još otvoreno misno slavlje u 15 sati u crkvi St Bonifatius na Mehringdammu. Sva ostala misna slavlja već su ispunjena prijavama vjernika. Za mise na Svetog Stjepana prijave se mogu učiniit još za misno slavlje na Spandau u 09:30 dok su druga sva misna slavlja, u Weddingu u 11:30 i na Mehringdamu u 13.30 već popunjena. Već su u tijeku i prijave za nedjelju 27.12. 2020.

Dakle, na mise mogu samo oni koji su se prijavili (online). Za vrijeme mise obavezno je nošenje zaštitnih maski i održavanje propisanog razmaka.

Raspored misnih slavlja i mogućnost prijeve možete provjeriti i pogledati te ukoliko je to moguće (ako ima još mjesta) i prijaviti se na neko od misnih slavlja, na stranici HKM Berlin.

Komentirajući za Hrvatski glas Berlin ovo predbožićno vrijeme, voditelj HKM Berlin, fra Zvonko Tolić rekao nam je ukratko sljedeće:

– Na Badnji dan imamo šest misa, na Božić pet i ograničili smo da se vjernici mogu prijaviti samo na jednu od tih misu. Već smo i izbrisali neke koji su se prijavili na više misa. Zbog čega? ne želimo biti brutalni i nešto zabranjivati ali želimo da što veći broj vjernika  može i ima pravo doći najmanje jedanput na svetu misu. Pritisak je ogroman. Problem je na Mehringdammu i tom dijelu grada gdje gravitira najveći broj Hrvata. Nema veće crkve koju nisam zvao da dobijemo još jednu misu ali nismo uspjeli dobiti tu sedmu misu na Badnjak. Mi moramo poštivati sve epidemiološke mjere i paziti kako da funkcioniramo a da budemo pravedni prema većem broju vjernika i da svi mogu doći barem na jednu svetu misu.

Ovih smo dana imali i svoje akcije pomoći. Nismo koliko je to moguće zaboravili ni siromašne i potrebne u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovinu kao i djecu u Kongu. Prikupljeno je preko 14 tisuća eura za te potrebe, rekao nam je fra Zvonko Tolić koji je ovih dana zajedno sa subraćom zauzet i ispovijedanjem vjernika pred Božić. Božićna ispovijed moguća je još danas (srijeda) od 9-12 i od 16-19 te u četvrtak od 9-12 sati, sve na Weddingu.

Umjesto posebne božićne poruke, fra Zvonko nas je uputio na svoje Božićno razmišljanje tiskano i na listiću misije.

Čekamo li Boga

Toliko toga planiramo za Božićne blagdane: susrete s dragima ovdje ili po svijetu, više vremena sa svojom obitelji, razna putovanja i vrijeme opuštenosti, obradovati nekoga našim malim ili velikim znakovima pažnje,… No, po onoj staroj hrvatskoj poslovici da čovjek snuje, a Bog određuje, naše su se želje prilagodile, planovi stubokom promijenili. Neće ovo biti Božić našeg dosadašnjeg načina proslave i življenja. Bit ćemo zatvoreni u svoje svjetove, možda ljuti na svjetske moćnike ili one koji nedisciplinirano žive, nervozni zbog nečeg što se protivi našem unutarnjem doživljaju Božića. Ne možemo normalno i kao do sada ni u crkvu, na omiljene polnoćke, pjevati sasvim opušteno i radosno Radujte se narodi, U se vrime godišta, Svim na zemlji… Mnogo toga je drugačije, neobično, ograničavajuće, frustrirajuće, sa zebnjom i strahom za budućnost osobnu, obiteljsku, egzistencijalnu.

Možemo li sve pretvoriti u dobro? Može li ovo biti milosno vrijeme da restartiramo svoje životne preokupacije i planove? Koliko doista ima Božjeg u dosadašnjim proslavama Božića? Svodi li se sve na okićenost naših domova, prekrasne kolače, obiteljske susrete i ritualni odlazak na svetu misu? Ako idemo u susret Bogu i Božiću, nije li vrijeme da ponesemo sa sobom primjerene darove, da Njega obradujemo?

Naše neobično i neželjeno vrijeme koje živimo, iskoristimo za ponovno zaronjavanje u nutrinu naše duše i naših preokupacija. Neka naša tradicija ostane u našim planovima i željama, ali vratimo Boga u naše obitelji, u toplinu našega srca i naših zemaljskih preokupacija. Božić bez Boga slave i ateisti, agnostici, inovjerci… Nama kršćanima toplina Božića treba biti inspiracija da je Bog jednom došao te danas slavimo iz godine u godinu Njegove rođendane, sjećajući se božanske Utjelovljene ljubavi. No, to nas ne smije dovesti u životnu memoriju da razmišljamo samo o onome što se dogodilo. Bog nam je došao da nam pokaže svu svoju ljubav i brigu za našu sadašnjost, budućnost i vječnost. I zato je božićno vrijeme posebno milosno vrijeme naše inspiracije da se upitamo i propitamo o danima koji su pred nama: je li Božić vrijeme kad JA trebam krenuti ususret Bogu i Njegovoj ljubavi? U čemu susrećem Boga i Njegove milosne znakove? Možemo li naše muke, križeve, ograničenja, strahove,…pretvoriti u promjenu naših životnih preokupacija koje nas vode samouništenju?

Susret s novorođenim Isusom priprema je za konačni susret s uskrslim Kristom. Spremamo li se za njega? Božić je na tom putu milost i poticaj. Iskoristimo ovo milosno vrijeme!

Čestit Vam i blagoslovljen Božić, božićni blagdani i sretna nova godina!

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments