HRVATSKI ISELJENIČKI PUT

Adolf Polegubić
Frankfurt na Majni/
Iz tiska je izišao Hrvatski iseljenički križni put autora dr. Adolfa Polegubića, u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurtu na Majni. Tijekom stoljeća napisani su brojni »križni putovi«. I na hrvatskom ih je jeziku velik broj. Dr. Adolf Polegubić odlučio se za Hrvatski iseljenički križni put, a ideja za to nastajala je tijekom hrvatskih hodočašća u Njemačkoj i u svijetu. Tako je ostvaren ovaj križni put namijenjen Hrvatima katolicima u iseljeništvu na kojem oni pobožnim hodom prate od postaje do postaje Gospodina Isusa Krista – od Isusove osude do uskrsnuća, ali i sebe i svoj iseljenički život, napisao je u predgovoru delegat za Hrvatsku pastvu u Nemačkoj vlč. Ivica Komadina.

Hrvatski iseljenički križni put ilustriran je slikama križnoga puta autora Gottfrieda Hermanna i oltarnim reljefom (za XV. postaju) uskrsloga Krista koje se nalaze se u crkvi sv. Kristofora u Preungesheimu u Frankfurtu na Majni, a u knjizi su objavljene dopuštenjem župnika fra Ante Batinića.

Dr. Adolf Polegubić pastoralni je teolog, novinar i pjesnik, glavni urednik mjesečnika hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj. Dosad je objavio osam knjiga iz područja pastoralne teologije, novinarstva i književnosti (poezija).

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Sve ovo me uz put.. podsjeća na nekadašnjeg pokojnog poznatoga svećenika i urednika Žive Zajednice.. Fra.Ignacije Vugdelija o čijim djelima može se ujedno pročitati.. na Hrvatskom Iseljeničkom Zborniku..2011 godine.

Podsjetimo se

FRA IGNACIJE VUGDELIJA

Otok, 20. III. 1938. – Split, 23. VI. 1997.

Filozofsko-teološki studij završio je u Makarskoj i Freibourgu (CH). Zaređen je za svećenika 1964. godine. Obnašao je službe: profesor na teologiji u Makarskoj, dušobrižnik za hrvatske radnike u Kölnu i Stuttgartu, urednik “Žive zajednice” u Frankfurtu, župnik i samostanski vikar u Splitu (Gospa od Zdravlja).