HRVATSKI PLESOVI NA PRAGER PLATZU

tekst i foto: Sonja Breljak
091Berlin/ Na poznatom, ove godine 28. po redu Festivalu nacija u organizaciji berlinske općine Wilmersdorf-Charlottenburg i njenog gradonačenika Reinharda Naumanna, koji se tradicionalno održava na Prager Platzu, sudjelovala je i Hrvatska kulturno umjetnička i sportska zajednica.

Članovi ovog udruženja kojeg vodi Damir Kozarić, organizirali su sva tri dana trajanja festivala, prodajni štand s ukusnim domaćim specijalitetima.

A folklor Zajednice je na pozornici Festivala, između drugih kultura i nacija u bogatom festivalskom programu, predstavio hrvatske plesove i pjesme.

Članovi Zajednice su se domaćinima Festivala i okupljenim sudionicima i gostima, predstavili najprije s par riječi, kako na njemačkom, tako i na hrvatskom jeziku.

 Poštovani sugrađani, dragi prijatelji, mi smo članovi Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin e.V. Govorimo njemački i hrvatski. Pripadnici smo prve, druge i treće generacije hrvatskih doseljenika u Berlin.

Sretni smo živjeti u ovom lijepom gradu, biti ponovo na Festivalu nacija i pokazati i podijeliti s vama kulturu i identitet zemlje porijekla, kroz glazbu i ples koji govore jedinstvenim jezikom koji nas sve spaja, koji svi razumjemo.  

Srdačno vas sve pozdravljamo. Posebno pozdravljamo i zahvaljujemo domaćinu ove manifestacije, gradonačelniku Reinhardu Naumannu koji je proljetos i posjetio naše udruženje. Nadamo se vidjeti ga kasnije i kod štanda našeg udruženja.

Naš folklor je ljetos sudjelovao po prvi puta na jednoj folklornoj  manifestaciji u Hrvatskoj. Plesali smo tamo plesove kontinentalnog dijela Hrvatske. Danas kroz ples idemo u drugi, mediteranski dio nove članice Europske unije. Uživajte uz plesove Dalmacije i Like!

Fino su to izrekle na oba jezika djevojke, Nina i Nana Sučić, odjevene u narodne nošnje. Potom su se zapjevale tradicionalne pjesme iz Like i zaplesao Splitski ples. Lijep nastup folkloraša Zajednice pod vodstvom Ankice Prskalo. Nastup je pratio lijep pljesak posjetitelja.

Iako je par dana ranije, bilo govora kako će Festival nacija ove godine posjetiti gradonačelnik Splita, prijateljskog grada organizatora Festivala, te pratiti nastup berlinskih Hrvata, to se, iz nama neznanih razloga, nije dogodilo.

Zajedno s folklorašima zaputili smo se i do štada Zajednice, porazgovorili se s domaćinima, obnovili uspomene na nedavni zajednički doživljaj Đakovačkih vezova te kušali domaće specijalitete s grila. Lijepo vrijeme je poslužilo organizatore Festivala i članove Zajednice pri još jednom uspješnom sudjelovanju na ovoj trodnevnoj manifestaciji.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments