SVIM SRCEM U BERLINU

Sonja Breljak i Martina Budimir
Berlin-Požega/
U Berlinu traje 34. po redu Susret mladih u organizaciji Taize, ekumenske zajednice sa sjedištem u Francuskoj. Na njihov poziv  u Berlin je stiglo oko 30 000 mladih ljudi iz cijele Europe. Vođeni su motom Susreta: “Hodočašće povjerenja na Zemlji”. Prvom okupljanju hodočasnika  u velesajamskom prostoru, nazočili smo i mi iz Hrvatskog Glasa Berlin. Pjesma …čitanja  …meditacija ..molitva …tišina  …ukratko, takav je bio tijek prvog okupljanja mladih hodočasnika. Slijede u danima ispred, radionice u kojima će se po manjim skupinama, razovarati o temama koje zadiru u bit čovjeka i njegovm odnos prema drugima, prema sebi samome, prema Bogu.
Mladi hodočasnici će imati i regionalno okupljanje, Tako će mladi Hrvati iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske  zajedno biti u crkvi svetog Sebastiana  u subotu u 15 sati. Misno slavlje predvodit će tom prigodom, sisački biskup, dr. Vlado Košić.
Da susreti poput Berlin Teize, mogu jako dugo ostati u sjećanju …svjedoči  pismo koje nam je stiglo iz Požege, od tamošnje nastavnice  njemačkog jezika, Martine Budimir. Ne tako davno je bila u Berlinu s nagrađenim učenicima iz  Ekonomske škole. Martina Budimir nam piše:
Draga Sonja,
upravo sam pročitala još jedan tvoj tekst o taizeovskom susretu. Vratilo me u prošlost. Ja sam sudjelovala pet puta (Stuttgart, Bec, Milano, Varsava i Barcelona). Prekrasno iskustvo! Nadam se samo da je većina mladih uspjela dobiti smještaj u obiteljima. U Beču sam bila smjestena u školi bez tople vode i sa zajedničkim tuševima. Jedino bih to promijenila. Ostalo je bilo savršeno i zavidim mladima koji sudjeluju.
Inače, moja bivša učenica, iz prve generacije koja je počela s međunarodnim natjecanjima, sudjeluje na susretu u Berlinu. U Berlinu je bila 2005. kao pobjednica Njemačke olimpijade za Hrvatsku. Nakon škole upisala je njemački i engleski i prošli je tjedan diplomirala (postala mag. edukacije engl. i njem. jezika, po novom). Prekrasna je djevojka i veselila se ovom putu u Berlin svim srcem. Jedva je čekala nakon 6 godina biti ponovno u tom gradu. A ja jedva čekam da mi ispriča kako joj je bilo!
Puno pozdrava
Martina
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments