BERLINSKI NADBISKUP IMENOVAN ZA KARDINALA

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
Nadbiskup Berlinske nadbiskupije, Rainer Maria Woelki je kardinal. To je papa Benedikt XVI. obznanio danas u Rimu. Njemački mediji u prvim napisima prenose kako je vijest o tako brzom imenovanju za kardinala iznenadila berlinskog nadbiskupa. Ceremonija imenovanje berlinskog nadbiskupa kardinalom, zajedno sa 21 drugih biskupa iz cijelog svijeta, Europe, Azije, Sjeverne i Južne Amerike, bit će   18. i 19. veljače u Rimu. 
Time će 55 godišnji Reiner Maria Woelki postati jednim od najmlađih kardinala u Vatikanu. Kardinali u crkvenoj hijerarhiji Vatikana imaju najviše mjesto iza Pape i njegovi su najvažniji savjetnici.
Podsjetimo, dr. Reiner Maria Woelki, deveti je po redu biskup na čelu Berlinske biskupije. Rođen je 18.08.1956. godine u Kölnu. Studirao je u Freiburgu i Bonnu, zaređen 1985. godine u Kölnu.  Dugo godina je, uz druga zaduženja, djelovao i kao tajnik nadbiskupa Joachima kardinala Meisnera. Pomoćnim biskupom je imenovan 2003. godine a  od  imenovanja u srpnju 2011. godine  i uvođenjem u  novu službu 27. kolovoza, na čelu je Berlinske nadbiskupije.
Od imenovanja berlinskim nadbiskupom s kraja kolovoza do današnjeg dana kada je obznanjeno njegovo imenovanje kardinalom, dr Reiner Maria Woelki nije još stigao posjetiti Hrvatsku katoličku misiju u Berlinu, no upoznao je već hrvatske svećenike kao i članove Zbora mladih za priprema programa susreta s papom Benediktom XVI. kada su mladi hrvatski vjernici pjevali na Olimpia stadionu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments