MEĐUNARODNI PJESNIČKI SUSRETI U SKOPJU

HRVATI U MAKEDONIJI
tekst: Snježana Trojačanec
foto: arhiva općine Ilinden

Skopje/ Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Makedonije i   općine Ilinden u Skopju su  26. svibnja   održani  12-ti  međunarodni pjesnički  susreti.
Manifestaciju  je otvorio načelnik općine Žika Stojanovski. Prisutnima se toplim, prigodnim riječima   obratila  Elizabeta Kančeska Milevska, ministrica za kulturu Republike Makedonije.
Program Susreta  bio je raznovrstan: literaturno čitanje pjesnika  za djecu, izložba likovnih  gravura i slika, osvrt književnika Paskala Gilevskog za književno stvaralaštvo poznatih književnih imena Blagoja Ivanova i Ilhami Emina u povodu osamdeset godišnjice njihovog rođenja,  glazbeni  nastup i završetak s  pjesničkim mitingom  poezije.
Na mitingu su nastupili  istaknuti književnici  iz Makedonije među kojima spomenimo samo neke: akademik Mateja Matevski, Ivan Čapovski, Mihail Rendžov, Ivan Čalovski , Violeta Tančeva Zlateva kao i pjesnici iz Bugarske, Albanije  i Hrvatske.
Pjesnikinja Ljerka Totch Naumova  je već po peti puta  sudionik ove  manifestacije  kao članica Društva hrvatskih  i makedonskih književnika.
Međunarodni književni susreti su prigoda upoznati i razmijeniti  iskustva s pjesnicima iz susjednih zemalja i dogovarati zajedničke projekte.
Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji već dugo godina surađuje s općinom Ilinden i nazočna je i ove godine na 12-tim  međunarodnim književnim susretima. U povodu Blagdana  u ZHRM se organizira akcija prikupljanja knjiga koje se  daruju   za novu  đačku knjižnicu u toj općini. Na ovim književnim susretima članica ZHRM  Snježana Trojačanec predala je načelniku Stojanovskom darovane knjige pjesnikinje Ljerke Totch Naumove. Već duže vremena je Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji, posrednik u bratimljenju općina Ilinden iz Skopja i općine  Rešetari iz Hrvatske  koje se uskoro očekuje.


 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments