PLJESAK ZA HRVATSKU

VELEPOSLANSTVO RH U NJEMAČKOJ PRIREDILO SVEČANI PRIJAM U POVODU DVADESETE OBLJETNICE MEĐUNARODNOG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE
tekst i foto: Sonja Breljak …foto album ispod teksta
Berlin/Veleposlanstvo RH u Njemačkoj je pod pokroviteljstvom Cornelie Pieper, državne ministrice u Njemačkom ministarstvu vanjskih poslova, priredilo svečani prijam u povodu dvadesete obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kojeg je počasni gost bio Hans-Dietrich Genscher, nekdašnji ministar vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke. Prijam je održan u prostorima Ministarstva vanjskih poslova Njemačke. Domaćini ove svečanosti kojoj su nazočili diplomatski predstavnici i visoko rangirani njemački političari te predstavnici hrvatskih udruženja, bili su veleposlanik RH dr Miro Kovač i supruga Monika.
Skup uglednika, među kojima je bio i njemački veleposlanik u Zagrebu dr Bernd Fischer kao i svojevremeno prvi njemački ambasador u Hrvatskoj, Horst Veisel, članovi  njemačkog parlamenta Josip Juratović i Klaus Peter Wilsch, predstavnici francuskog parlamenta i danske diplomacije, započeo je, ipak, ne političkim govorima, već,  glazbenim prilogom, izvrsnim kulturnim začinom ovom prijamu, za koji je bila zadužena Latica Honda Rosenberg, violinistica hrvatsko-japanskih korijena, profesorica na Sveučilištu za umjetnost u Berlinu. Nakon Mozartove Sonate  u B Duru, u izvedbi Latice Honda Rosenberg i uz pratnju pijanista Thomasa Hoppea, zaredali su svečani govori.
Par prigodnih riječi izgovorio je veleposlanik RH, pozdravljajući uglednike, zahvaljujući na potpori Hrvatskoj te potcrtavajući logičan i uspješan put Hrvatske u Europsku uniju. A onda je uslijedio pravi pljesak Hrvatskoj.
Njega je simbolički zatražila državna ministrica Cornelia Pieper, ističući sve što je naša zemlja postigla, kroz što je prošla i do kuda je došla. Cornelia Pieper je posebno  istaknula važnu ulogu predvodnika demokratskog razvoja cijele regije, koju Hrvatska uspješno nosi.
Ništa manje pohvalne riječi nisu bile one koje je izgovorio Per Poulsen-Hansen, veleposlanik Danske koja predsjedava Europskoj uniji.
A najviše zanimanja, očekivano je izazvao govor Hansa-Dietriche Genschera, ministra vanjskih poslova Njemačke u vrijeme priznanja Republike Hrvatske. U svom govoru Genscher se osvrnuo na vrijeme od prije 20 i više godina, globalne, opće uvjete iz kojih je izrasla samostalna Hrvatska.
Bilo je to vrijeme velike političke odgovornosti. Ali i vrijeme koje u tom smislu, u vrijeme priznanja Slovenije i Hrvatske,  možemo svrstati u zvjezdane trenutke političkih odluka. Danas je Hrvatska na pragu ulaska u Europsku uniju. U nedjelju građani Hrvatske odlučuju o tom koraku i uvjeren sam kako će se to i ostvariti. Mogu samo reći: Dobro došla Hrvatska u ovu predivnu zajednicu europskih naroda! …rekao je između ostalog Hans-Dietrich Genscher na prijamu u povodu dvadesete obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. -Bio je to uistinu sjajan pljesak i poticaj Hrvatskoj.
Drago mi je da je državna ministrica Cornelia Pieper bila pokrovitelj ovog skupa i da smo uspjeli pridobiti i Hansa-Dietricha Genschera koji je kao bivši ministar vanjskih poslova govorio o vremenu od prije 20 godina  i potpisivanju pristupnih pregovora Hrvatske Europskoj uniji što u biti i jeste jedna tematika. Kad smo se osamostaljivali težili smo članstvu u EU i danas smo tu, pred vratima. U nedjelju se  o tome odlučuje i ja vjerujem da ćemo uspjeti pridobiti većinu građana za pristupanje. Drago mi je da smo tu imali i goste francuskog parlamenta jer je u biti  priznanje Hrvatske bilo moguće tek uz dogovor Francuza i Nijemaca, potom  predstavnike njemačkog parlametna, danskog veleposlanika. Vrlo sam zadovoljan, drago mi je da je bilo ugodno, bilo je dosta simbolike. U govoru Genschera smo čuli dosta važnuh stvari. Bio je to govor koji se fokusirao na povijest, na položaj  Hrvatske u Jugoslaviji. On hrvatsko  osamostaljivanje vidi kao europski čin i ohrabrenje i drugim zemljama na putu u EU. Čuli ste,  završio je govor riječima …dobro došla Hrvatska u predivnu zajednicu … to dovoljno govori o njegovu stavu. Moj osjećaj je da će se to nakon nedjelje i dogoditi.  Drago mi je  da puno ljudi raszmišlja o tome, da postoji debata, mislim ipak da je većina  Hrvata za pristupanje u Europsku uniju. U julu 2013. godine trebalo bi biti vrijeme konačnog pristupanja Europskoj uniji. Taj datum je ušao u dokumente Europske unije i na ostvarenju toga kontinuirano i radimo …rekao je  za Hrvatski Glas Berlin, veleposlanik  dr Miro Kovač na kraju prijama u povodu dvadesete obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, kojeg je završnica ipak pripala predivnoj glazbi violinistice Latice Honda Rosenberg ...Romansi u A molu od Franje Krežma i Carmen Fantasie od Franza Waxmana. Ugodna večer i lijep pljesak Hrvatskoj!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments