NOVO RUHO KVARNERSKOG STARCA

iz drugih medija
Marko Sladić
www.crckarije.com
Nedavno sam posjetio jedan lijepi primorski gradić, koji odiše elegancijom i na čijim se ulicama, okruženim raskošnom austro-ugarskom arhitekturom, gotovo svakodnevno može ugledati Ferrari, Bentley, Aston Martin i poneka druga superluksuzna igračka od koje boli glava.

Sigurno se pitate gdje je to, zar ne!? Vrijeme je da to i saznate. Opatija! No, tamo se nisam dovezao radi luksuznih automobila, koliko god superiorni i vanzemaljski oni bili, već zbog jedne vijesti koju sam slučajno načuo. Otišao sam ju provjeriti i na kraju od svega složio priču. Vijest je išla nekako ovako:

„Povijesno najstariji hrvatski hotel, opatijski Grand Hotel Kvarner, sagrađen 1884. godine, tek je u 21. stoljeću, stoljeću satelita i modernih tehnologija, napokon dobio fasadu! Nakon dugo godina, nakon Austro-ugarske, Kraljevine Italije, okupacije Njemačke i, do maloprije, Jugoslavije tek je danas, ovaj predivni hotel, zahvaljujući svojoj novoj fasadi, dobio titulu najljepšeg hotela naših prostora. Napokon! Nakon 127 godina svog postojanja. I piramide dalekog Egipta brže su se sagradile!“

Lijepo! Mnogi bi rekli kako je bilo i vrijeme da ovaj, prastari hotel, dobije titulu najljepšeg iza kojeg se mogu sakriti raznorazni Hiltoni, Sheratoni te ostali top hoteli koji krase najveće svijetske megapolise poput New Yorka, Londona i Pariza. No, po čemu je Grand Hotel Kvarner toliko poseban!? Vjerujte, po mnogočemu!

Nalazi se uz samo more, okružen kilometarskim šetnicama kao i predivnim velikim parkom Angiolina u čijoj tišini i cvrkutu ptica uživa oko 150 zasađenih biljnih vrsta iz svih krajeva svijeta – Australije, Kine, Japana, Južne Amerike itd.

Opatijski starac, kako ga ja volim zvati, izgrađen je u samo deset mjeseci i to na mjestu gdje su se nekada nalazili vinogradi opatijske obitelji Tomašić. U početku, plan je bio od ove austro-ugarske građevine napraviti sanatorij za plućne bolesnike, no zamišljeni plan se promijenio. Nastao je hotel s toplim kupkama, najelegantnijom kavanom na svijetu, a kasnije i poznatom Kristalnom dvoranom, koja i danas ugošćuje najsvečanije i najekskluzivnije opatijske događaje i balove.

U hotelskim sobama s pogledom na otok Cres i otok Krk uživali su razni carevi, kraljevi, vojvode, glumci, pjevači i plesači, a Franjo Josip I., plesačica Isadora Duncan, pjevač Ivo Robić samo su neki od njih.

Šetavši oko hotela opalio sam nekoliko dobrih fotki za uspomenu i, naravno, ovu reportažu. Zatim sam se, nakratko, zaustavio i zamislio o tome što bi još sve, ovaj hotel, mogao skrivati. Kada i vi sami budete u điru Opatijom, svakako ga potražite i uvjerite se u moju priču, ali pokušajte saznati i još štogod o njemu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments