MI SMO OTVORENO DRUŠTVO

HRVATSKA ZAJEDNICA JE SVEČANO OBILJEŽILA ZAVRŠETAK OBNOVE PROSTORIJA
tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
Proslavom i zabavom koja je potrajala do kasno u subotnju noć, obilježila je Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica završetak temeljite obnove prostorija na adresi Karl- Marx Straße 204-206. Kako bi rekli …novootvorenje. I to ne bilo kakvo. Naime, u obnovljene prostorije …obnovljene zidove, podove, pregrade, osvjetljenja, nove tepihe, stolove, prostor za ples, šank … članove Zajednice i druge goste, uvela je glazba popularnog Tamburaškog sastava Gazde. I folkor Zajednice se potrudio i zaplesao više puta tijekom večeri. Ugođaj stvarno lijep. Svečanom otvorenju nazočila je  Mirjana Božić, pri Veleposlanstvu RH zadužena za kulturu.

Predsjednik Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice, Damir Kozarić, se, uz pozdrave okupljenima, najprije zahvalio svima koji su potpuno volonterski ili kao sponzori, dali doprinos obnovi prostorija Zajednice.
Zahvalnice za takav vrijedan rad i pomoć, primili su: Ratko Kaluđer, Nikola Pašalić, Ivan Košutić, Bože Kamber, Mario Zovkić, Anđelko Jagnjić, Zoran i Neda Mravak, Marko Lončarević, Petrik Kesche, potom Drago Gluhak, Duško Grgić, Ivan Frigan, Davor Petrić, Milan Volf, Joža Hanžek, te bračni parovi Salopek i Kordić, Zoran Dužajić i Marija Capan.

Žana Patković, mlada umjetnica, rođena u Berlinu a po roditeljima porijeklom iz Odžaka, koja je prelijepim umjetničkim djelima oplemenila zidove i prostor ovog udruženja, primila je također Zahvalnicu iz ruku predsjednika Kozarića,  te s radošću komentirala rad i obnovu prostora ovog udruženja u koje u budućnosti namjerava i češće zalaziti te se osjeća i njegovim članom. –Radim kao dječji fizioterapet, ali ovo je za dušu, umjetnost je način mog izražavanja, mog slobodnog razmišljanja. Radim akrilom, vodenim bojama, crtam …to činim od malena. Činim to za sebe a i dobro se prodaju. Uvijek ima netko tko želi uzeti, kupiti sliku. Izlagala do sada sama nisam. Ponudim sliku galerijama, najduže za dva tjedna oni to prodaju. Na molbu iz Zajednice sam odmah reagirala …naslikah vukovarski toranj, golubicu, crkvu svetog Duje, hrvatski pleter i zastavu iz tri dijela …hrvatsku povijest. Kao član Zajednice nisam bila prije ali osjećam da tu pripadam, rekla je Žana Patković. 

Pored mlade, simpatične umjetnice, Zahvalnica za suradnju, novinarski rad i medijsko praćenje,  predana je i u ruke autorice ovog teksta, urednice Hrvatskog glasa Berlin. Po završetku dodjele zahvalnica i predsjednika Kozarića su iznenadili folkloraši Zajednice te mu na velikom trudu u obnovi prostora uručili buket cvijeća, kako rekoše …mali znak  pažnje. Buketom cvijeća zahvalili su se i Zvonku Dužaiću, najstarijem među aktivnim članovima, uvijek spremnog pomoći, raditi i biti u Zajednici kad zatreba.
Gazde su na plesni podij izvukle veliki broj ljudi i zabava je trajala do duboko u noć.
Otvoreni smo za sviju. Ovaj prostor nismo uređivali samo za članove Hrvatske zajednice već za  sve Hrvate koji prostor žele i trebaju …rekao je izneđu ostalog Damir Kozarić, predsjednik Hrvatske zajednice na svečanom otvaranju obnovljenih prostorija. Poželjesmo da tako i bude i zahvaljujući i na Zahvalnici predanoj Hrvatskom glasu Berlin, uputismo čestitke na obnovi prostorija i želje za uspješan društveni rad Zajednice.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments