OBILJEŽILI SVETOG ANTU

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/ Hrvatska djeca, roditelji i svećenici su u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin, obilježili blagdan Svetog Ante, misnim slavljem u crkvi svetog Sebastiana. Misno slavlje je predvodio mladi svećenik fra Ivan Ante Rozić. -Ljubav je duša vjere, ona (ljubav) vjeru oživljava, osvježava. Bez ljubavi nema niti vjere, sažetak je propovijedi. Potom je uslijedila molitva, te blagoslov ljiljana i djece. Kip svetog Ante ostao je uronjen u bijele ljiljane.

Malo je svetaca u katoličkoj Crkvi, po kojima je Bog stvorio tolika i tako vanredna čudesa kao što je stvorio po sv. Antunu i na njegov zagovor. Sv. Antun proživio je svoju mladost u Portugalu i nije se bavio učenjem jezika. Ipak je u svojim propovijedima tako lijepo govorio talijanski i francuski te se činilo, da je te jezike učio od mladosti.
Sv. Antun Padovanski rodio se 1195. godine u Lisabonu, glavnom gradu Portugala. Krsno ime je bilo mu je ime bilo Fernando Martins de Bulhões ili Fernando Martim de Bulhões e Taveira Azevedo (ovisno o izvorima). Ostavivši svijet  i stupivši u red sv. Franje, dobio je ime Antun, a jer je umro u talijanskom  gradu Padovi i tu počivaju njegovi ostaci, dobio je naslov Padovanski. U rodnom Portugalu  je štovan kao sv. Antun Lisabonski (Santo António de Lisboa) .

Njegovi roditelji, otac Martin i majka Marija, bili su plemićkog koljena, no kako su bili pravi bogobojazni kršćani, više su cijenili krjepost nego plemstvo. Krjepost, to pravo duševno plemstvo, koja nas sve više čini sličnima Bogu,  nastojali su da svome sinu ucijepe u srce  revnije nego išta drugo. Mladi Ferdinand u ranoj svojoj mladosti učio se znanju i nabožnom životu u svećenika stolne lisabonske crkve. Već u petnaestoj godini odlučio je posvetiti se Bogu.

13. lipnja 1231. svrši on svoj blagoslovni rad. Umre u Arcelli kod Padove u svojoj 36. godini. Braća njegova pokopaše ga na njegovu želju u padovanskoj crkvi svete Marije Veće. Već u svibnju 1239. godine uvrsti ga papa Grgur IX. u Svece. Redovnici sv. Franje odmah počeše pripreme oko gradnje crkve u Padovi na čast sv. Antunu Padovanskom. Crkva se dogradi 1994. odine; u travnju iste godine bude posvećena i u nju moći sv. Antuna prenesene. Ovu je svečanost uzveličao svojom prisutnošću tadanji general reda sv. Benaventur. Ovaj dade otvoriti lijes sv. Antuna i svi se zadiviše, kad vidješe istrulo tijelo samo jezik cio i rumen, kako je ostao sve do dana današnjega.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments