PREMINUO KARDINAL GEORG STERZINSKY

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/ Nakon duže bolesti, preminuo je donedavni, dugogodišnji berlinski nadbiskup, kardinal Gerog Sterzinsky.
Kardinal Sterzinsky je umro je u Berlinu u 75. godini života. Papa Benedikt XVI. je krajem veljače ove godine, prihvatio povlačenje s dužnosti teško oboljelog Kardinala koji je od 1989. godine bio na čelu Nadbiskupije koja se prostire na Berlin, oblast Brandenburga i Mecklenburg-Vorpommena. Od veljače do danas, dužnost nadbiskupa, privremeno je preuzeo pomoćni biskup Matthias Heinrich. Očekuje se tek imenovanje nasljednika na čelu Nadbiskupije.
Georg Sterzinsky je rođen u Warlacku/Istočna Pruska/ 1936. godine. Odrastao je u Thüringenu. Za svećenika je zaređen u Erfurtu. Sterzinsky je imenovan za  biskupa 1989. godine  u tada još podijeljenom Berlinu. Dvije godine kasnije imenovan je kardinalom. S podizanjem Biskupije na razinu Nadbiskupije u Berlinu je  27. lipnja 1994. godine Sterzinsky postao prvi nadbiskup Berlina. U Njemačkoj  biskupskoj konferenciji, predsjedao je Komisijom za brak i obitelj.
Nekrolog kardinalu Sterzinskom, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, nadbiskup Robert Zollitsch, završava riječima; – Na Uskrs 2008, berlinski nadbiskup je propovjedao “‘Isus iz Nazareta nije ostao u smrti, Bog ga je uskrisio u život. Od tada, ni mi nemamo potrebu imati strah od smrti. Budući smo usred smrti mi u  zagrljaju života, od kad je Krist  uskrsnuo.” U tihoj tuzi poklanjam se pred jednom impresivnom,  skromnom i poniznom osobom …piše nadbiskup Zollitsch.
Pokojni kardinal Georg Sterzinsky bio je posljednjih godina, čest gost Hrvatske katoličke misije, koja djeluje pod nadležnošću Berlinske Nadbiskupije, pogotovo od početka njene opstojnosti u istoj crkvi s njemačkom župnom zajednicom St. Sebastiana. Često je znao izraziti zadovoljstvo živim, aktivnim, pastoralnim djelovanjem Hrvata i velikim brojem djece i mladih. Posljednja posjeta kojoj smo nazočili zbila se za svečanog obilježavanja 150. obljetnice crkve Svetog Sebastiana tijekom koje je i nastala fotografija, “prislonjena” uz ovaj tekst gdje je uz Kardinala i hrvatsko-njemački župnik fra Petar Čirko. –Ah, da, sjećam se …hrvatski novinar …rekao bi obično kardinal Sterzinsky pri brojnim susretima …bilo to u crkvi St.  Sebastiana za obreda Svete potvrde …zajedničke mise u katedrali St. Hedwig ili Tjelovske procesije ulicama Berlina …pokazao bi zanimanje za fotografiju i fotoaparat te bi vrlo spremno i susretljivo pristao na fotografiranje. S poštovanjem se prisjećam tih riječi i susreta.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments