OBILJEŽILI SVETU CECILIJU

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
Pjevači crkvenog zbora HKM Berlin koji nedjeljna misna slavlja pjesmom prate u crkvi svetog Bonifacija, zajedničkom su večerom, susretom ispunjenom druženjem i glazbom, obilježili spomendan svete Cecilije /22. studenog/, svetice i mučenice, zaštitnice glazbenika, pjesnika i slijepih.
Prema staroj predaji, smatra se, da je sv. Cecilija rođena u Rimu početkom 3. stoljeća.  Roditelji je udaše za plemenitog, ali poganskog mladića Valerijana. Cecilija je, upoznavši kršćansku vjeru, i njega s ljubavlju  poučila o istoj. Zajedno su za Isusa svjedočili pred poganima, brinuli se za udovice i siročad. Svoju vjernost Isusu zapečatili su mučeničkom smrću. Prema nekim izvješćima mučeništvo je podnijela u Rimu a prema drugim na Siciliji. Cecilija je pokopana u Kalistovim katakombama i to uz takozvanu “kriptu papa”. Kasnije je njezino tijelo papa Paskal I., koji je bio vrlo pobožan prema svetici, dao prenijeti u kriptu bazilike u Trastavereu u Rimu.
Ugodno druženje pjevača jednog od crkvenih zborova HKM u Berlinu, pozitivan je doprinos  još čvršćoj  glazbenoj i duhovnoj povezanosti  članova Zbora koji nesebično vode Matija i Ančica Čosić. Neki od članova na “zbornom mjestu” su već 40 godina a ima i onih, što svakako veseli, koji su tek u novije vrijeme otkrili ljepotu druženja i molitve kroz glazbu. I proslava svete Cecilije, organizirana uoči prvog Adventa,  potvrda je te ljepote.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments