EU TEME I DILEME

tekst i foto: Sonja Breljak ...foto album ispod teksta
Berlin/Hrvatska ministrica vanjskih poslova,  prof. dr. Vesna Pusić  je u okviru jednodnevnog službenog posjeta Berlinu tijekom kojeg se susrela s njemačkim kolegom Guidom Westerwelleom, sudjelovala i na forumu i podijum diskusiji u organizaciji Zaklade Friedrich Naumann Für die Freiheit. Tema ovog skupa bila je „Hrvatska pred članstvom u EU. Signal za Jugoistočnu Europu?“  Goste je pozdravio Ulrich Niemann, voditelj odjela internacionalne politike Zaklade a potom i veleposlanik RH U Berlinu dr Miro Kovač.
Uvodne referate o temi skupa izrekli su prof. dr. Vesna Pusić te Cornelia Pieper, zastupnica u Bundestagu i državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Vesna Pusić je istaknula reforme koje je na dugom putu do ulaska u EU, poduzela Hrvatska te kako je to danas jedna, politčki i u organizacijskom smislu, potpuno drukčija zemlja od one od prije 11 godina kada se počelo s pregovorima. Cornelia Pieper je u svom govoru odala priznanje Hrvatskoj na svemu što je učinila i ocijenila skori ulazak Hrvatske u EU, potpuno zasluženim.
U podijum diskusiji nakon uvodnih izlaganja, koju je moderirao prof. dr. Eckart D. Stratenschulte, voditelj Europske akademije Berlin, pored Vesne Pusić i Cornelie Pieper, sudjelovala je i Marieluise Beck, zastupnica Bundestaga i članica ALDE frakcije Parlamentarne skupštine Europskog savjeta te prof. dr. Ivo Visković, ambasador Republike Srbije u Njemačkoj.

–Hrvatska ima još posla do ulaska u EU. Sasvim izgledan je i očekivan datum ulaska: juli 2013. godine. Ulazak Hrvatke u EU je potpuno zaslužen prema obimu obavljenog posla i provedenim reformama. Hrvatska je motor za cijelu regiju, rečeno je tijekom diskusije. Vesna Pusić je potvrdila kako je u interesu Hrvatske stabilnost cijelog regiona te time i priključenje drugih zemalja Europskoj Uniji. Ambasador Srbije iznio je razmišljanje kako proces priključenja Srbije ide presporo te kako ima razmišljanja da će nakon ulaska Hrvatske u EU doći do pauze prijema drugih što izaziva u Srbiji nezadovoljstvo. Mariluise Beck je na ovo odgovorila kako je nemoguće da taj proces ide brže kad se netom prije dvadesetak godina na papirnim ubrusima crtala podijeljena  Bosna i Hercegovina. I pitanje Kosova je na ovom podiju došlo do izražaja kao ključno za priključenje Srbije EU. Moderator je upitao je li uopće za Srbiju privlačan ulazak u EU pod uvjetom priznanja neovisnosti Kosova? –Stvari nisu tako jednostavne, ustvrdio je Ivo Visković te obrazlagao naširoko osjetljivost problema za Srbiju i značenje Kosova, poredio situaciju Srbije i Njemačke kroz  povijest,  no eksplicitan odgovor na direktno pitanje moderatora, nije se  čuo.

-Je li Hrvatska signal za Jugoistočnu Europu? Države koje žele u EU trebaju i same poduzeti reforme i pokazati dobru volju održanja stabilnosti regiona i susjedskih odnosa. Hrvatska je primjer kako je takav trud na kraju politički nagrađen, teme su, dileme i zaključci podija na temu „Hrvatska pred članstvom u EU. Signal za Jugoistočnu Europu?“
Ministrica Pusić je po završetku diskusije, prije susreta s ministrom Westerwelleom izjavila za Hrvatski glas Berlin, kako je zadovoljna sudjelovanjem u forumu te kako je jako važno što češće i sadržajnije aktualizirati teme stanja i stabilnosti u Regiji te priključenja drugih država Europskoj uniji, što je u smislu stabilnosti u bliskom okruženju, i direktni interes hrvatske države.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments