VOLONTERI

 Kaj god!
piše: Ivek Milčec
Istraživanje  gradskog Ureda za socijalnu zaštitu pokazalo je da čak 65 posto mladića i 43 posto djevojaka na izlascima konzumira alkohol. Da maloljetnici ne zaostaju puno za svojim punoljetnim prijateljima pokazuje podatak da njih 43,5 posto pije alkohol u parkovima, podhodnicima ili mračnim dvorištima.
Pod utjecajem alkohola mladi postaju agresivniji pa vrlo često traže žrtve na kojima iskaljuju svoj bijes i na taj način dobivaju “na ugledu” u kvartu ili školi.
Još veći problem nastaje kada mladi “lavovi” ulično ili školsko nasilje počnu sprovoditi na svojim roditeljima, braćom i sestrama. Čak 25 posto tinejdžera, od njih 93 koliko ih je sudjelovalo u gore spomenutom istraživanju Zavoda za javno zdravstvo dr.Andrija Štampar iz Zagreba, tuče svoje roditelje! U nevjerici mogli bismo se poslužiti nogometnom pitalicom: “Ma,ljudi, je li to moguće?

U sve većoj besparici i borbi za kruh naš svagdanji, mnogi roditelji nisu u mogućnosti davati džeparac svojoj djeci koja vrlo često nemaju razumijevanja za njihove egzistencijalne probleme pa na silu, kak bi se reklo “šakom u glavu”, uzimlju posljednji novčić iz maminoga novčanika.

Da ne bi bilo zabune: “problematična” djeca ne dolaze (kako se često misli) samo iz obitelji u kojima su roditelji razvedeni nego i cjelovitih. Jasno, nasilnici tuku i školske kolege pa čak i svoje učitelje i nastavnike. Osim školskih dvorišta mladi nasilnici primjenjuju silu na ulicama i trgovima ne libeći se, sa strane ili otraga, zaskočiti starije osobe i ukrasti im zlatni nakit s vrata. Budući da u ovim kriznim vremenima cvjeta trgovina zlatom i srebrom oteti nakit može se prodati u otkupnim centrima koji niču kao gljive poslije kiše. Mladi su, zahvaljujući internetu, itekako dobro informirani pa odrastaju u uvjerenju da se isplati krasti jer ako veliki lopovi nisu sankcionirani, zašto bi bili oni.

Za pretpostaviti je, da je dobar dio nogometnih huligana “ispeklo” zanat u gore spomenutim problematičnim grupama pa stečeno “znanje” pokazuju na nogometnim utakmicama kao što je to bio nedavni slučaj na Euru 2012. u Poljskoj. Bacanje baklji, rasističko hukanje i zviždanje himni države članice EU (u koju ulazimo za godinu dana), duboko vrijeđa svakog Hrvata i sve građane Republike Hrvatske u domovini i iseljeništvu.Nejasno je, zašto se toj grupici huligana već nije stalo na kraj i iz kojih razloga se tolerira njihovo divljaštvo i sramoćenje Lijepe naše?

Valjalo je prolistati inozemne novine pa pročitati što tim  povodom svijet misli o nama a ne plasirati nebulozu jednog  domaćeg kolumnista da su „baklje bacali jedan Rus i u naše dresove obučeni Srbi!”

Kao da se bacači baklji međusobno ne poznaju pa su se Rusi i Srbi bez problema ubacili u njihove redove. Kaj god!

Dok god se sportskom, u prvome redu nogometnom, huliganizmu ne stane na kraj, HNS i klubovi plaćat će kazne a država i narod trpjet će sramotu zbog onih koji su loše ili krivo odgajani. Stoga treba pozdraviti akciju Ministarstva rada koje je osmislilo projekt stjecanja prvog radnog iskustva za mlade visokoobrazovane ljude kojima se pruža prilika za stjecanje radnih navika kako bi osposobljeni mogli konkurirati na tržištu rada.

Taj projekt volontiranja dočekan je na nož i prozvan uvođenjem robovlasništva s državnom naknadom od 1600 kuna. Je li bolje, da mladi ljudi nakon stjecanja diplome ostanu kod kuće i traže džeparac od roditelja ili je bolje ovako da rade i donekle ublaže pritisak na i onako siromašnu obiteljsku blagajnu!?

Često, uz pomoć pojedinih medija i nerealnih pogleda na svijet oko nas, kukamo i tražimo promjene pa bi, da se danas raspiše referendum o povjerenju novoj Vladi, većina iskazala nepovjerenje zbog toga što za šest mjeseci ništa nisu napravili od onoga kaj su u predizbornoj kampanji  obećali.

Da se takav scenarij ostvari pitam sebe i vas: -Za koga se odlučiti? Kome dati novi mandat za vođenje države? Zar opet stranci  kojoj se sudi  zbog mita i korupcije i koja je  najviše  kriva što se država našla u Sanaderovoj “banani”? Kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments