ŠTO JE TO TRUPAC OPEN

O NAŠOJ KULTURI PONAŠANJA PREMA ŽIVOTINJAMA

tekst i foto/ Josip Mayer
Bater-Novi Vinodolski/ Konji su vrlo omiljene domaće životinje. Oduvjek su služili čovjeku za razne poslove, posebno su korisne i umiljate kada se s njima …odgovarajuće životinjama, ljudski postupa. Na taj način je nastala između čovjeka  i konja od davnina, velika ljubav i povezanost, te je sve veća potreba za njegom i zdravljem tih plemenitih, vrlo umiljatih  životinja. Danas nam konji više služe za razonodu, uživanje u jahanju djece i odraslih,  za razne igre i zabave, svadbene priredbe, te društvene i pojedinačna vježbe,  trke, natjecanja. Pokraj svega toga otvaraju se i razne udruge i društva u kojima su konjske sprege i razna natjecanja vrlo interesantna i atraktivna, ujedno je sve to  i turistički mamac i velika atrakcija za goste iz cijelog svijeta. Pri tome je vrlo važan pogled i odnos  vlasnika i gospodara te njegovo ponašanje na spram životinjama, u ovom slučaju konjima.
Jedno od takvih natjecanja je i zvlačenja trupaca pod modernim nazivom TRUPAC OPEN. Što bi to bilo? Pozivnica je izgledala ovako: –Poštovani, pozivamo Vas na atraktivno natjecanje u potezanju trupaca pod nazivom “TRUPAC OPEN 2012.g.” koje će se održati dana 23. do 24. 06. 2012. g. u selu Bater (Smolčići – cca 10 km od Novog Vinodolskog) iznad Ledenica – Grad Novi Vinodolski. U potezanju trupaca očekuje se preko 80 konja a za pobjednike po kategorijama osigurane su vrijedne nagrade u ukupnom iznosu cca 30.000,00 kuna. Našim posjetiteljima i turistima garantiramo dobru zabavu i pružamo priliku da uživaju u natjecanju kakvo do sada nisu imali prilike vidjeti. Uz to vrijedni domaćini nazočnima će omogućiti jahanje na prekrasnim lipicanerima. Najmlađi će moći uživati u malom zološkom vrtu sa domaćim životinjama od kojih izdvajamo krave, koze, jariće, ovce i nezaobilazne magarce. Ovaj poziv vjerujem da će zainteresirati pogotovo ljubitelje prekrasne prirode, konja i naravno trupaca. Svojim dolaskom dajete punu podršku razvoju turizma na našem zaobalju a nama će biti velika čast da Vam budemo domaćini.Organizatori ovog natjecanja su lokalni vlasnici konja uz podršku Mjesnog odbora Ledenice …itd …itd …tako je stajalo, između ostalog u pozivnici.

Natjecanje se odvijalo kroz lagano brdovitu 130 m dugu stazu, u mjestu Bater, nedaleko Novog Vinodolskog. Ni sam ne znam tko je dobio nagradu, neizvjesno je dali ju je netko uopće i dobio. Očekivalo se u stvari svega više nego što se je postiglo. Priča se na plaži, kako su već od prošle godine sve znali, pa im se nije ni išlo gledati stravične prizore po velikoj vrućini.

Gledajući uz druge perspektive posjetitelja i sam tijek događaja, moglo se vidjeti da im odmah na početku nešto baš ne funkcionira, mnogi su gunđali te znali dobaciti ponekad kako je i konj pametniji od čovjeka. Prema nekima, staza nije bila dovoljno pripremljena, drugi su pak prigovarali da bi trebalo konje prilagoditi kilaži trupca, ili trupac  kilaži konja, treću su pak rekli da bi bilo dobro trupac u kosu zarezati poput sanjki tako da ne ruje i ne koči po brdovitoj nejednakoj kamenoj stazi. Ni jedno ni drugo ne bi bilo suludo razmisliti i dobro prestudirati i unaprijed pripremiti, bolje nego mučiti životinje, koje nisu uvježbane jedni na drugoga i pri vuči tereta nastupaju nejednako. Tamo negdje u početku staze jedan je vlasnik nemilosrdno i srdito bičem rukama i nogama tukao svoga konja zato što mu nije omogućio dobit na natjecanju. Pokraj njega je slučajno naišao pas pa i on nije mogao proći pokraj ljutitog čovjeka a da nije dobio bičem po rebrima koliko je god dugačak. Cviljenje psa i rzanje konja …stvarno je teško reći koga je više boljelo, valjda je to godilo samo nemilosrdnom gospodaru.

Mogu se složiti sa svima onima, koji su mišljenja da se ta manifestacija održi i sljedeće godine, ali sa velikom osjetljivošću prema konjima i drugim životinjama. Ne bi smjelo nedostajati hrane ni korita za vodu, sve se treba unaprijediti i kultivirati, organizirati tako da konačno prestane mučenje životinja već suprotno, da ih se nahrani, napoji i njeguje. Životinje će tu pažnju i njegu na svoj način s ljubavlju uzvratiti. Od sada do druge godine ima se i dovoljno vremena kako bi se na ovome svemu poradilo želimo li da  to bude turistička atrakcija a ne samo pokazatelj naše neukosti i lošeg ponašanja prema životinjama. Treba ulagati i u dodatne staze za jahanje, organizirati vožnju kočijama, i možda stvoriti na koncu i cijeli park prirode u kojemu bi mogli uživati i životinje i ljudi, i odrasli i djeca i imati koristi turizam a zadovoljstva i turisti. Na obostrano zadovoljstvo i ljudi i životinja.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments