KAKO PROTIV POŽARA

piše: Josip Mayer
Novi Vinodolski/ Prije par dana je Hrvatsku iznenadila velika orkanska bura koja nije vijekovima upamćena, a ujedno i vatrena stihija koja je usporedno harala i palila sve do čega je došla.
Nije lako gledati kad čovjeku vlastiti dom gori, a čovjek tu pokraj stoji brespomoćno i čeka pomoć drugih, u neizvjesnosti što će se još strašnoga dogoditi. Slično se  upravo događalo. Borbe protiv požara. trajale su na više lokacija. Posebno je bilo teško u područjima na Kvarneru. Od Novog Vinodolskog, Bribira, Selca sve do Crikvenice …Nastala je velika matrijalna šteta, ugrožene su bile kuće, tamošnje stanovništvo bilo je iznenađeno i prestrašeno, naravno i brojni turisti u raznim hotelskim i privatnim smještajima, kao i oni  u auto campu. Osim kod Selca, požari su aktivni u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Požar u Istri, te na otoku Mljet … Ugašeni su požari i kod Medulina i Bakra. I tko zna gdje sve nije u Hrvatskoj već ove godine gorjelo.

U svakom slučaju pohvale su zaslužile vatrogasne postrojbe koje gase  vatru po,  čovjek bi rekao,  često nemogućim vremenskim prilikama i okolnostima …ali se ipak nekako mukotrpno probijau, uključujući i Hrvatsku vojsku.

U Hrvatskoj je od poratnih vremena do današnjeg dana izgorjelo već na hektare i hektare zelenih područja što rastlinja i raznog žbunja, što šuma, te raznih građevina, a bilo je već i ljudskih žrtava. Čovjek se može slobodno upitati zar mora baš sve izgorjeti, kako bi bili društveno složniji i oprezniji?!

Tu nam se je potrebno stvarno upitati što se je dosada na tom području u smislu odgovornosti i preventivnih mjera, društveno i politički učinilo, osim da se je kupilo par Canadera i nekoliko vozila za gašenje požara?! Koliko je meni poznato Austrijanci su uključili i građansku inicijativu te su i svoje građanstvo podučili i uključili u slučaju velikih požarnih opasnosti, što raditi i kako se ponašati. U najmanju ruku i ovdje je zakazala nadzorna i preventivna obaveza, ma što nam vrijede neprekidne analize i vještačenja, kada se i onako, malo što ponekad i ništa pravno ne poduzme unaprjed i na bolje.

Na djelu je i ljudska glupost…protiv koje se je kao i obično, najteže  boriti, kao što je, paljenje korova i roštiljanje te bacanje opuška. Požar se može također dogoditi i kroz djelovanje sunčanih zraka, užarenog stakla, razbijenih boca, još je sve to opasnije kada puše bura a ima nažalost i onih nesavjesnih i neopreznih koji svojim ponašanjem uzrokuju  takove strašne požare. Bilo bi dobro kada bi se više nadziralo, putem čuvara, kamera i raznih drugih mogućnosti, kao što su i brze dojave građana. Ujedno treba postaviti hidrante  tako da se čim prije stigne do vode, pa graditi kamene prezide, plotove i ograde kao nekada prije u cik, cak izgradnji tik pokraj rastlinja i žbunja, koji bi branile, područja naselja i stanovništvo, tamo gdje su u blizini kuće i stanovi. Vatru bi se ipak na taj način uspjelo brže presjeći da ne dolazi tik do kuća i stambenih zgrada. Makar kamena ima u tim predjelima dovoljno!

Sve se to naravno treba unaprijet prestudirati i promisliti te uraditi i sigurno bi bilo jeftinije i za turizam pogodnije, od toliko izgorjeloga, ali i od stradanja ljudski života koje nitko ne može sa nikakvim novcima povratiti ni nadoknaditi.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Hrvatska se može slobodno svrstati kao krizno vatreno područje,naravno ako i u tom smislu ispuni..sve EU..kriterije.
Upravo u takovim slučajevima..trebalo bi preispitati..koliko je moguće izvući sredstava..za preventivne mjere i spasonosne naprave iz projekta pomoći EU.