FUTAČ ILI PUPAVAC

tekst i foto: Alfred Matijašević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neki dan sam bio ugodno iznenađen, vidjevši u našem dvorištu jednu lijepu pticu, koju nisam vidio u ovom kraju već punih 30 godina. Ljudi tu pticu u kajkavskim krajevima zovu Futač; latinski naziv je Upupa epops; službeni naziv u Hrvatskoj je Pupavac, a ima raznih naziva: KruničarPupavac božjak / Pupavac nebogled, dok se na njemačkome zove Wiedehopf. Vrlo je plaha i rijetka ptica, koja se hrani glistama i larfama kukaca (ponekad su i mali gušteri dobrodošla poslastica), koje pronalazi među korjenjem trave, bušeći svojim dugim, malo zakrivljenim kljunom ( dugog ca. 50-60 mm).

Veoma je impozantna ptica; glava i vrat su svijetlo smeđe boje, krila su crna sa bijelim prugama, na glavi nosi kukmu/čuperak perja, koje u slučaju smetnje, kontrolirano uzdigne i izgleda kao pijetlova krijesta.
Vjerujem da i većina naših čitatelja, već dugo ili još nikada, nije vidjela tu divnu pticu, veličine drozda.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tajana Gluhak
Tajana Gluhak
2 months ago

Interesantan je podatak ZAŠTO pupavca zovu FUTAČ:
Naime, svi mladi ptići obavljaju nuždu tako da isture rep izvan gnijezda, jedino je njegovi mladunci vrše U GNIJEZDU …!
Stoga i pogrdni naziv : “smrdi kao futač” …..😁

mi®
mi®
8 years ago

Hvala na trudu lepi opis i slike. Za futača znam iz priča nikad ga nisam videl u živo. Neki dan mi je sin poslal sliku sa njegovog prozora u h.leskovcu. s poštovanjem mi®

enja
11 years ago

Juce sam slucajno naletio na ovu pticu,uslikao je iz auta ali sa loseg aparata(mobitela) i zanimalo me koja je vrsta.Evo nakon pretraznje po netu,naletih na ovu stranicu,,i sad vidim da se radi o istom primjerku.,inace uslikao sam je u BIH,tacnije gornjoj hercegovini..pozzz

Marica Krstić
Marica Krstić
11 years ago

Bravo Alfred. Trebalo je mnogo strpljenja i umješnosti da se dobe ovako dobre fotke. Futača u prirodi nisam vidjela od djetinstva pa su me fotke baš razveselile i podsjetile na vremen kada je priroda bila očuvanija nego danas. Srdaćan pozdrav.