RAZUMJETI LJUDSKU MUKU

 ROMAN NARANYJIN PLAČ, MARIJANE DOKOZA, PROMOVIRAN U VODICAMA
Vodice/- Razumjeti likove ili stvarne ljude u njihovoj muci je potrebno kako bi ih dovoljno dobro prikazali čitatelju. Vjerujem da i najveće zlo proizlazi iz neke muke s kojom se netko nije znao nositi, i vjerujem da je i počinitelj najgorih djela nekada imao nešto dobro u sebi i zato se i glavni negativac moje priče naposljetku pokušava izvući iz toga zla. Jednostavno ga nisam mogla ostaviti u tom zlu pa sam pustila da pronađe sebe  – kazala je autorica Naranyjinog plača, na promociji u Vodicama koju je organizirao Kulturni centar Vodice.
Autorica je u romanu odlično prikazala strah od drugoga,  i drugačijega, koji je bolji od onoga kojemu radi razne gadosti i koji ima što ovaj nema, a silno želi to imati, pa po cijenu zla ide do sebe kao do jedinog cilja. Tako patnja postaje metaforom unutarnjeg stanja glavnih likova u romanu.

Riječ je o dvije žene koje se ne poznaju, ali koje su ipak rodbinski povezane. Zapravo su polusestre. Jedna dobra, naivna i odrasla kroz sretno djetinjstvo, dok je druga još kao djevojčica zlostavljana od očuha,  za što kasnije krivi svog biološkog oca koji ju je ostavio. Potaknuta mržnjom kreće u osvetu koja će je naposljetku dovesti do šokantne spoznaje o sebi samoj.

Kako je rekao recenzent romana, hrvatski književnik Ante Matić, autorica romana Narayanin plač ne pripada dijelu hrvatske moderne vulgarne proze, koja se hrani nastranostima, nemoralnim krhotinama zbilje, glupostima i temelji na psovkama i lascivnim scenama u ljudinjaku. Kao spisateljica Marijana Dokoza je intriganta i provokativna, duhovita, kadšto lepršava izričaja i naratoskog ugođaja.

Na pitanje koliko, zapravo, ima istine u njenom romanu, autorica je kazala: –Istine ima, ali i za ono što mislite da ste izmislili zapravo niste jer se sigurno negdje nekome na ovome svijetu to i dogodilo. Čovjek ne može izmisliti više od onoga što život može donijeti. Ako samo zagrebemo ispod površine nečijeg života, naći ćemo puno više od obične svakodnevnice. Svaki život je zapravo jedna priča iz koje može proizaći zanimljiv roman.

Marijana Dokoza je do sada objavila dvije zbirke poezije i jedan roman u izdanju Matice Hrvatske. Roman Naranyjin plač je izdala Naklada Ljevak, a do sada je predstavljen u Argentini, Čileu, Njemačkoj, Zagrebu i Zadru.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments