8. SUSRET NA LONJI

KRATKA PISMA IZ DOMOVINE
piše: Marija Matijašević

Prevalovo/ Lonjsko polje je Moslavačko more, veliko i široko, kao što su moje cure KUD-a Stružec danas pjevale na druženju nekoliko stotina ljudi.
Lonjsko polje se proteže, od Ivanić Grada do Jasenovca; proglašeno je Parkom prirode. Ono je u vrijeme, kada je poplavljeno, najveće mrijestilište šarana u Europi.
Pjesma kaže:  “Nesretna je ptica koju vjetar prati, veliko je  Lonjsko polje, ne zna gdje će stati” …

Ovoga ljeta je potpuno bez vode, veliko, preveliko, ali u jesen i zimi, kada je preplavljeno vodom, u kojoj su nekada bili valovi i do 2 metra, još je ljepše. Onda ga krase i labudovi.

Krećem autom iz Strušca preko sela Osekova, pa skrenem desno u Prevalovo – veliko Lonjsko polje.
Moj KUD- je s traktorom otišao već u jutro na pripreme.
Dio ceste je asfaltiran lani, ali ne skroz do Lonje. Nekih 3 km bi trebalo još urediti. Dalje je put nasut, iako pun jama. U hladu ostavim auto, pa dalje pješice.
Nadaleko se već vidi plavi dim, peku se janjci i odojci, kuha se gulaš od divljači, peku se šarani na procjep ( tipična priprema šarana u Lonjskome polju), ima tu sladoleda, fiš paprikaša. Fiš paprikaš se priprema u okviru natjecanja za naj-fiš; članice KUD-a “Stružec” su se već nekoliko puta dokazale kao vrsne pripremačice fiš-a, osvajajući prvu nagradu – poradi toga su i ovogodišnja očekivanja bila velika; ovaj puta su zauzele treće mjesto. Župna misa je po prvi puta bila upravo ovdje – u prirodi,  na otvorenom.

Štandovi su postavljeni, šatori za sva društva, ribiči Športske ribolovne udruge “Štuka” – Osekovo, KUD-Ilova, KUD- Osekovo i KUD- Stružec. Ispod cerade, je obilje kolača, kave, šunke, sira, vina, pive, špeka i ostalog. Upriličena je i likovna kolonija, na kojoj nekoliko umjetnika stvara – uživo. Njihovi lijepi i vrijedni uradci; bit će sačuvani do idućeg Susreta – kao nagrade za sudionike-pobjednike dogodine. Ovdje su i konji, jašu ih djeca i veliki. Bilo je potezanje užeta, muški i ženski. Natjecanje u pjevanju KUD-ova; modalitet nije loše određen – pjeva se a capela ili uz tamburašku pratnju, jedna zadana pjesma, jedna pjesma po vlastitom izboru, te po dvije pjesme, koje se izvlače iz šešira. Veoma interesantno takmičenje, u kojem su naše KUD-ovke osvojile drugo mjesto. U potezanju užeta, naše sumještanke su pobijedile.

Ovoj priredbi nazočili su i predstavnici lokalne i županijske vlasti, a bila je upriličena i pokazna vježba DVD-a Osekovo.
Cijeli dan su pristizali Zagrepčani, Siščani, Popovčani i ljudi iz okolice.
Susretali su se tu poznanici koji se nisu vidjeli čak desetljećima i dobro se podružili uz lijep kulturni program i dakako dobro moslavačko vino.
Hvala Bogu da nije bilo vruće.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments