OSKRNAVLJENA CRKVA

tekst i foto: Ivo Dorotić
Sumartin/ U Sumartinu se dogodilo nešto, za nas katolike, stravično. Troje mladih ljudi je oskrnavilo crkvu i njen glavni oltar, odakle su otuđili hostiju Presvetog Otkupitelja iz Tabarnakula. Sve se to dogodilo u srijedu, 29.kolovoza.

Kod zatvaranje crkve, u srijedu navečer, župnik fra. Duško Đimbeg, nije ništa primjetio osim nekih malih pomaka svijeća i pistulara na oltaru, ali tome nije pridavao veću pozornost, mislio je, dječica se malo našalila. Nakon sv. Mise ujutro, zatvorio je sakristiju i to je smanjilo štetu …ukoliko se o tome uopće može govoriti.

U četvrtak ujutro je fra Božo Vuleta otišao nešto uzeti iz Crkve, i tada je po danjem svjetlu primjetio svu tragediju, te je na to upozorio fra Duška, koji je odmah otišao u crkvu i vidio sve što su, prema kasnijem saznanju, prouzročili dvojica  mladića i jedna djevojka. Hostije su bile razbacane po čitavoj crkvi, slomljena su dva prsta sv. Martina, zaštitnika mjesta, a sveti Špiridijun je izvađen iz njegove kapelice na ulici i obješen o grane stabla koje tu raste.
U nadjelju je fra Duško na glavnoj  misi pojasnio sve oko ovog nemilog događaja. Krivci su isključeni iz crkvene zajednice u koju se ponovo mogu vratiti ukoliko im Biskup u ispovjedi da odrješenje.

Frau Duško je priznao da mu je ovo bilo gore i bolnije, nego bratova i roditeljska smrt. Ispričao je kako je o ovako nečemu čitao u novinama, ali nije mogao ni pomisliti da će se tako nešto dogoditi u tihom Sumartinu.

Za policiju, ovo nije “ništa strašno …nije bilo mrtvih”, sve drugo ih ne zanima. Čak su rekli: „Bilo bi bolje da ne pravite prijavu, kako vam se ne bi osvetili“.

Bože, pa gdje smo mi to ili bolje rečeno gdje mi to živimo?!

Pitanje je, je li ovo samo mladenački, nepromišljeni nestašluk ili se iza ovog svega krije i nešto dublje.

Moje je mišljenje da se ovakve stvari mogu spriječiti samo boljim odgojem, ali i  video nadzorom. Jesmo li ili nismo u 21 stoljeću?!  Bio sam i vidio kako to izgleda u Londonu.  Ukoliko se ovakvo šta ne može na drugi način spriječiti, onda i kod nas može kao u Londonu -kamerama.

Mi ne trebamo zatvorene  crkve, već se ekscesi moraju spriječiti na drugi način. Crkvena vrata  moraju biti širom otvorena da u crkvu mogu ući i pomoliti se, dobronamjerni vjernici, koji su zasigurno u mnogo većem broju od zlonamjernih, poput ovih počinitelja u Sumartinu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elizabeta Kopic
Elizabeta Kopic
11 years ago

Strašno i tragično!