NISI POGINUO UZALUD

Otvoreno pismo generalu Blagi Zadri
StarPil – politika.com
Dragi generale!
Prije više od dvadeset godina, na današnji dan, poginuo si. Danas te se sjećaju. Budući da su ostale sačuvane tvoje slike, ne govore za tebe da si visok, zgodan i plav, ali nam znaju pripovijedati o tvojim organizacijskim i vojničkim osobinama. Jako bih volio znati što ti o svemu tome misliš, ali budući da je to nemoguće, reći ću onda ja tebi.

Vjerojatno ne znaš da si postao general. Posmrtni. Jedan si od rijetkih. Srećom, jer poslije tebe je sva sila Hrvata postala generalima, tako da se ne mogu niti izbrojati. Nije se puno biralo dok su ih kitili. Naime, oni tvoji koje si ti osnivao na Trpinjskoj cesti – hadezeovci – malo su se raspojasali nakon što si ti i tebi slični otišli. Ok, tebe su ubili pobunjeni Srbi, nisu te ucmekali naši kao Paradžika i Blaža Kraljevića. Ali rezultat je na kraju krajeva isti: one nepodobne su ušutkali, a podobne pokupovali. Idila vlada već gotovo 20 godina.

Fred Matić, dečko koji je napisao sumnjivu knjigu pod naslovom Ništa lažno, postao je ministar branitelja. Šta? Nisi znao? Pa da, branitelji imaju danas svoje ministarstvo i svog ministra. Doduše, redovito je to ministarstvo u rukama sumnjivih ljudi, ali cijela nam je država takva, pa što ne bi i to jedno nevažno ministarstvo. I on je čuo za tvoje junaštvo te je odlučio skovati jedan orden za hrabrost i nazvati ga po tebi. Da, jebi ga, imaš orden nazvan po sebi. A znaš tko ga je među prvima dobio? Marko Babić. Znam da ti je drago, Marko je oduvijek bio fakin čak i kad je nakon rata sudjelovao s HDZ-ovcima po Vinkovcima u sumnjivim poslovima. Ali mi ne ide u glavu zašto mu je taj orden dao Fred kada ga u svojoj knjizi proglašava kukavicom. Ali, to ti je Blago politika.

Polančec je otišao u zatvor, jer je sredio odvjetniku koji zastupa radnike srpske nacionalnosti iz Borova koji sada traže zaostale plaće, plaćanje mirovinskog i zdravstvenog retroaktivno – proviziju od 500 000kn. Da, Vukovar je bio pod okupacijom 6-7 godina. A nije narod kriv što se našao ‘pod’ okupacijom. Mi ostali smo morali s vrećicama van. Tko je Polančec? Pa HDZ-ov ministar u Sanaderovoj vladi. Tko je Sanader? Pa ti si stvarno neobaviješten. Blago neinformiranima.

E, ne bi vjerovao. Vojislav Stanimirović je saborski zastupnik. A njegov frend Goran Hađić u Hagu. Iako se lako moglo dogoditi drugačije, da je Hađić pristao, kao što je bilo planirano, pregovarati oko mirne reintegracije. Ne valja biti previše tvrdoglav.

 

Oprosti sada, moram ići, idem položiti vijenac tebi u čast. Nisi poginuo uzalud. To se samo tako čini.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments