GOSPODARSTVO POVEZUJE

HRVATSKI PREMIJER SUDJELOVAO  NA SVEČANOM  OBILJEŽAVANJU  ŠEZDESETE OBLJETNICE OST-AUSSCHUSS DER DEUTSCHEN WIRTSCHAFT

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
Bila je to uistinu vrlo lijepa svečanost obilježavanja 60-te obljetnice utemeljenja Odbora njemačkog gospodarstva za suradnju sa zemljama Istočne Europe, održana u poznatom hotelu Adlon. Svečanost je na početku i u sredini programa imala glazbeni dio koji su izvrsno ostvarili ruski umjetnici, mezzosopranistica Irina Nikolskaya i pijanist Alexander Fleischer. Skupu od oko 300 uzvanikam, obratio se  najprije predsjednik Odbora: Eckhard Cordesa koji je podsjetio na povijest i značenje Odbora, na vrijeme od prije 60 godina, na godine hladnog rata, na vrijeme pada Berlinskog zida i brojne promjene. Gospodarstvo spaja …to je bio i ostao moto ovog Odjeljenja, osnovanog u sred hladnog rata sa željom gradnje gospodarskih mostova ka zemljama Istočne Europe.

Predsjednik Cordesa je u svom govoru Odjeljenje nazvao “diplomacijom njemačkog gospodsrstva”. Naglasio je također i kako se raduje skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju i perspektivama Hrvatske. Odaslao je i poruku kako Njemačka neće ponovno uvesti vize prema Srbiji i Makedoniji, to ostaje karakteristika članica ovog  Odbora. No, naglasio je Cordesa, kako se svi zajedno trebaju učiniti nešto da se zaustavi trend zloupotreba viznog sustava i sustava o traženju azila. Spomenuo se i Crne Gore koju je na ovom skupu predstavljao predsjednik Filip Vujanović, te izrazio spremnost Odbora za nastavkom programa stipendiranja studenata iz Crne Gore

Potom je (prije kazahstanskog i ruskog premijera) govorio hrvatski premijer, Zoran Milanović.

-Naš put je bio težak i skup …rekao je Milanović te ukratko opisao “predoziranu povijest” zemlje koja je ...ujedno srednjoeuropska, balkanska i mediteranska, zemlje u kojoj je povijest bila više od učiteljice života, bila je maćeha. Hrvatska je učila od Njemačke. Brojni su hrvatski građani u godinama socijalizma i Jugoslavije, kad nije bilo političkih sloboda kao danas ali se moglo putovati što u drugim zemljama i nije bio slučaj, potražili posao u Njemačkoj. Sobom su primali i donosili i njemačke navike, disciplinu i organizaciju.

Kao student sam 1990. godine bio na jednom skupu pravnih fakulteta u Haagu.  Zagrebački  pravni fakultet  je jedini sudjelovao od svih iz istočnih zemalja. Radovao sam se, mislio sam, moja zemlja je dio  Europe i mi smo tu prvi. A onda se dogodio rat i prošlo je evo i 20 godina a mi još nismo u Europskoj uniji. Platili smo ogromnu cijenu. Regija se mora držati zajedno. Znam da je to sad teško reći …ali Europska unija će se proširivati i idućih godina jer druge nam nema, integracija je nezaustavljiva …rekao je, između ostalog, Milanović.

Hrvatske se u svom govoru dotaknuo i povjerenik Europske komisije za energetiku Günther Oettinger:

-Drago mi je ovdje pozdraviti hrvatskog premijera. Hrvatska je uradila svoju domaću zadaću, zemlja je napredovala u borbi protiv kriminala i korupcije. Neki sumnjičavi glasovi iz Bundestaga samo smetaju i nisu u skladu sa stvarnom situacijom.

A spomenuo je se i  Philipp Rösler, ministar gospodarstva koji je u ime Njemačke vlade pozdravio skup i obratio se Zoranu Milanoviću ovako.

-Hrvatskom premijeru kažem: dobro došli ovdje i dobro došli u Europsku uniju!

Svečano obilježavanje 60-te obljetnice Odbora njemačkog gospodarstva za suradnju sa zemljama Istočne Europe, nastavljeno je svečanom večerom kojoj je nazočila i njemačka premijerka Angela Merkel.

Hrvatski premijer se tijekom dana sastao s Peerom Steinbrückom, članom SPD-a i kandidatom SPD-a za saveznog kancelara na izborima 2013. i  s predsjednikom Kluba zastupnika SPD-a Frankom-Walterom Steinmeierom dok će u jutarnjim satima u petak uslijediti i susret s predsjendikom njemačkog parlamenta Norbertom Lammertom.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Takovi su diplimacki sastanci vrlo hvale vrijedni i korisni i za europu i za Hrvatsku. Ne znam možda i griješim naši komentatori će me sigurno izpraviti.. želio bi ipak potaknuti..nigdje ne stoji za sada, da se je hrvatski premjer.. Milanović sastao sa nekom hrvatskom udrugom ili društvom u Berlinu, (možda sam pre brz ,pa će članak još naknadno i stići ..ako se dogodi ispričavam se)te im dao na znanje uz malo nade, da ih politika priprema na povratak i na gospodarsko ulaganje..Na kraju kraja bilo je to gospodarsko upriličenje,koja ulaganja ima pravo već i sudjeluje i Hrvatska dijaspora a posebno… Read more »