DAJLA, DAJLA …

piše: Nikola Bašić
Vis/Ako nisu ispunili uvjete iz darovnice grofa Francesca Grisonia iz Kopra, a ona se odnosi na darivanje njegovog imanja u Dajli najstarijem redu u Crkvi, Benediktincima iz Praglia kraj Padove, godine 1841., od kojih je izgradnja hospicija uz samostan, onda imanje prestaje biti njihovo i može se  smatrati da su oni samo bili korisnici tog imanja. Naravno, ako je oporuka u darovnici nedvosmislena.
I što se sada događa oko svega toga?

Pa sasvim je vidljivo da se radi o vrijednosti nekretnina, a tu i ne borave niti uz onaj njihov čuveni moto ora et labora – moli i radi (Benediktovo geslo), ne pastoriziraju, tj. ne rade na spasenju duša, koje bi htjeli prisvojiti kršeći postignute  dogovore i potpise s nadležnim ordinarijem, postignute između  Porečko- pulske biskupije (biskup Ivan Milovan) i priora opatije Benediktinaca u Praglia (Norberto Vitle) na 17. svibnja 2006. da bi već, isti, preko sedam tužbi 29. lipnja 2006. podignutim pred nadležnim tijelima u Hrvatskoj, opovrgli ono što su potpisali ispred biskupa Milovana.

A o svemu ovome je dosta pisano.

I papa Benedikt, odnosno Vatikan preko svojih tijela i imenovanih kardinala odnosno komisija,  upregli su svoje umijeće, želje, volju, uz podršku vrha klera u Hrvatskoj, i na kraju i same Vlade RH, riješiti kako dalje tretirati problem koji je nastao oko imanja Dajle u Istri.

Ne vrijedi bilo što ponavljati ovdje, ali se usuđujem ponovno podcrtati: Benediktinci bi se trebali držati izvornog gesla svog osnivača sv. Benedikta i preko toga se, eventualno, uživo vratiti u samostan u Dajli, pod uvjetom da izgrade hospicij i da ispune ostale uvjete u oporuci

darovnice.

I neka znaju oni u Praglia i u Vatikanu i ostali subjekti koji se tu spore, da bi i obična baba, kod nas na selu, kad bi ju se iole dalo uputiti oko ovog slučaja, iskreno znala presuditi kome pripada Dajla odnosno, kome može pripasti ako se ispune uvjeti.

Zar nije lako zaključiti kako je nekima mnogo više stalo do „spašavanja nekretnina“ od spašavanju duša u Dajli, a onaj ora et labora, za sada, tu ne nalazi svoj reson d`etre.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments