(NE)ZAUSTAVLJENI GLAS

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/
 Po prvi puta je Hrvatska nastava Berlin, prigodnim i vrlo kvalitetnim programom obilježila obljetnicu pada Vukovara. Ova tužna 21. obljetnica obilježena je u prostorijama Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice. Program su priredili učitelji i učenici Hrvatske nastave Berlin.

Par uvodnih riječi izrekla je koordinatorica Rahela Fay a zatiim je sve pozdravio  i gost večeri, veleposlanik RH u Njemačkoj dr Miro Kovač. Potom je učitelj Mladen Balent koji je tek od ove školske godine u Berlinu, ispripovjedao priču o Vukovaru, s povjesne strane, one daljnje i bliže povijesti Grada. Učenici: Rafael Kovač, Kristina Previšić i Antonio Marić, čitali su ulomke iz zbirke “Priče iz Vukovara”, vukovarskog radijskog novinara Siniše Glavaševiće koji je kao i brojni drugi branitelji, vojnici i civili, ranjenici, žene i djeca, stradao u Vukovaru, točnije na Ovčari.
S pažnjom su nazočni pogledali dokumentarni film “Zaustavljeni glas” autorice Višnje Starešina koji govori o tragediji ljudi i Grada, o mladom radijskom novinaru čiji je glas u vrijeme okruženja Grada, mnogima, zarobljenima u podrumima i skloništima, značio puno.
– Tko će čuvati  moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se …Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda …ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u  nama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad, to ste  vi …stoji , između ostalog, u najpoznatijem eseju Siniše Glavaševića, naslova “Tko će čuvati moj grad”. Film “Zaustavljeni glas” i sudbina likova o kojima govori, duboko se dirnula posjetitelja koji su svi od reda pohvalili ovu aktivnost Hrvatske nastave Berlin.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Svaka čast Hrvatskim Nastavama u Berlin i vama Sonja.. za ovu objavu, sa željom i nadom da će se to..proširiti slično i na,druge gradove.. Zaustavit ću se na ovom zadnjem odlomku. Još danas uz pojedine druge i mni tužno zvuče riječi u uhima..preko HR.. Siniše Glavaševića..i njegov bezpomoćni vapaj za slobodom..ove ispod navedene riječi..koje stoje osim negdje drugdje i u mojoj arhivi..na Jasenovačkim humanitarnim zahvalnicama..uz koje i sam posjedujem jednu.. sa ovim riječima. Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda …ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. A grad, za nj ne… Read more »