POBJEDA PRAVDE A NE PRAVA

piše: Žarko Delač
Oslobađajuću presudu hrvatskim vitezovima koji su godinama nevino čamili u Haškom zatvoru dočekao sam vjerojatno kao i većina sugrađana s nevjericom i iznenađenjem.
Razlog je dosadašnja praksa i rad Haškog suda i posebice tužiteljstva. Očekujući unatoč tome nešto umanjenu kaznu pridružio sam se molitvama i paljenjem svijeća odazivajući se pozivima braniteljskih udruga i crkve koja je još jednom pokazala kako je uvijek uz narod.
Stoga me pobjeda pravde nad pravom osobito obradovala ali i ponovno pokazala snagu jedinstva i molitve hrvatskog naroda.

Žao mi je što se tom naporu nisu priključile i hrvatske isnstitucije, a osobito ministarstvo branitelja. Unatoč tome zahvala generala Gotovine prilikom obraćanja okupljenima na Trgu bana Jelačića poruka je usmjerena prema dostojanstvu, jedinstvu i  okretanju prema budućnosti. Tome sigurno neće pridonijeti izjava hrvatskog premijera koji je i nakon oslobađanja naših heroja izjavio kako je za nas Oluja oslobodilačka i pravedna akcija. Smaram kako su nakon presude ove riječi za nas definitivno i potpuno suvišne ili bi i za političare i hrvatske dužnosnike trebale biti. Za hrvatski narod one su odavno izbrisane i oluja je bila oduvijek oslobodilačka, obrambena i pravedna vojno redarstvena akcija. I točka.

Zahvaljujući našim oslobođenim mučenicima vraćen nam je ponos i domoljublje, a godinamo nakon završetka Oluje konačno su samoinicijativno izvješene hrvatske zastave, pjevaju se domoljubne pjesme i izražavaju nacionalni osjećaji.  Nažalost zaboravljamo kako domoljublje treba njegovati i svakodnevno poticati, a ne samo ovisiti o slučajnim događajima i povodima.

A kada se sjetimo nedavnog obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti u Kninu. Javni pozdrav i obraćanje zatočenim hrvatskim generalima tadašnje predsjednice vlade u nekim je krugovima dočekan na nož.  Interesantno je pri tome kako su na dočeku generala pojedini od tih kritičara bili u prvim redovima. Dokaz je to kako je promjena ljudskog mišljenja jedina konstanta i toga je uvijek bilo i bit će. U tome nisu iznimke i osobe o kojima ovise ljudske sudbine i koji izriču sudske presude.

Stoga će biti zanimljivo kakvu će odluku donijeti sudsko vijeće na suđenju bivšem predsjedniku hvatske vlade. Na krilima ovakvih pravednih pobjeda i odluka za očekivati je kako će i u ovoj presudi politika i pravne zavrzlame ustuknuti pred istinom i pravom.  Kušnja je to i hrvatskog pravosuđa i  povjerenja u pravnu državu u koju se svi zaklinjemo osobito pred čelnicima Europske unije.

Unatoč svemu istinsko pravo i pravda ipak na kraju pobjeđuje. Možda ja nekad spora i nedostižna ali i ovakvi nam slučajevi daju nadu i ohrabrenje.

Možda će svi ovi događaji potaknuti i dublje promjene u hrvatskom društvu te nakon ratne i kako kaže general Gotovina …pravne Oluje pridonijeti gospodarskoj i financijskoj oluji i napretku.

Vjerujući kako za to imamo sposobne političare, uspješne gospodarstvenike i prije svega kvalitetne i nacionalno osviještne mlade generacije očekujem, uz Božju pomoć, ubrzo pozitivne pomake u svim društvenim segmentima.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments