OSLUHNUTI PRIRODU

tekst i foto: Alfred Matijašević
Stružec/ Evo, jesen je stigla na prepad, ali ne u svojem uobičajenom stilu – temperatura se kreće oko +10° C.  Kiša i vjetar su skinuli lišće s voćaka; ono na drveću još odolijeva, gljiva je kao u priči, trava je živnula, sve kao da je proljeće …
Pokušavam osluhnuti prirodu. Nešto mi fali u ovo doba – nisam zamijetio niti jedan prelet bilo divljih gusaka, bilo ždralova -u ovo vrijeme svi bi inače već bili otputovali put zimskih staništa.
Sjećam se …iz jako mladih dana …u ovo vrijeme je znalo biti puno snijega
i zimska idila je vladala Moslavinom. A vidi sad! Pred nama je blagdan sv. Katarine. Nekad su stari govorili:- Sveta Kata, snijeg za vrata! No, po svemu sudeći, ne očekuje se snijeg, pa čak ni kiša, već tmurno i umjereno jesensko vrijeme. Koliko je ovo vrijeme, možebit varljivo, neka Vam ilustrira i priložena slika – kod nas cvjetaju ljubice …. a priroda još nije otišla na odmor – zasigurno nam ostade dužna svikloga ugođaja. Proljetni mrazevi i velika suša nisu baš bili ono što se od nje očekivalo; mada i ovo sada, pravim ljubiteljima prirode, pruža određenu zadovoljštinu. A nađe je i po koji nizak bisera – za našu dragu urednicu.
Srdačan pozdrav iz Moslavine!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments