HRVATI KOD SENATORICE CAROLE BLUHM

VRIJEME  JE  ZA  UPOZNAVANJE
piše: Sonja Breljak

Carola Bluhm, inače političarka njemačke stranke Linke, tek je od prošle godine na položaju senatorice za integraciju, rad i socijalu Berlinskog senata, no Hrvati Berlina su zaključili kako je pravo vrijeme za bliže upoznavanje. Inicijativom  predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa Mije Marića koji je ujedno i tajnik krovne udruge berlinskih Hrvata, predstavnici Saveza hrvatskih društava,  pojačani predstavnicom Franjevačke mladeži, zatražili su i dobili termin za širi razgovor sa senatoricom Bluhm.
Sastanku sa Carolom Bluhm nazočili su Ivan Sučić, dopredsjednik Saveza hrvatskih društava i predsjednik Zavičajnog kluba „Tijarica“, potom Elizabeta Kopić, rizničarka Saveza i dopredsjednica Zavičajnog kluba „Brođani“, Stanko Halužan i Ante Šolić iz ogranka „Stjepan Radić“ Hrvatske demokratske zajednice, Stjepan Lozančić iz HKD „Mažuranić“, Mijo Marić u ime Hrvatskog svjetskog kongresa za Njemačku, Marija Budimir, predstavnica Hrvatske katoličke misije, odnosno mladih iz Franjevačke mladeži i folklora Misije kao i Inga Stampfer, mlada sociologinja  Slobodnog sveučulišta u Berlinu koja za doktorsku radnju  obrađuje integraciju Hrvata u Berlinu.
Senatorica Carola Bluhm je vrlo srdačno primila predstavnike Saveza hrvatskih društava, udruga i klubova te Kongresa i pokazala zanimanje za ono čime se bave i koje probleme imaju. Mijo Marić je najprije prezentirao ciljeve, akcije i projekte Hrvatskog svjetskog kongresa za Njemačku. Potom su se ukratko  predstavili predstavnici društava i udruga iz sastava Saveza. Primjerice, Elizabeta Kopić iz Brođana je iznijela aktivnosti ovoga humanitarnog društva ,  Stjepan Lozančić  je govorio o njegovanju kulture kroz „Mažuranić“, HDZ o  njegovanju suradnje Hrvata i Nijemca i partnerstvu gradova Splita i berlinske općine Wilmersdorf gdje je i spomenik Marku Maruliću. Ivan Sučić je u ime Saveza iznio prijedlog koji je nedavno upućen općinskim organima  Schoeneberga za imenovanjem jedne ulice hrvatskim imenom. Mlada Marija Budimir je priredila i iznijela lijepu prezentaciju socijalnog rada Franjevačke mladeži i folklornih sekcija.
Potom je o Hrvatima u Berlinu, kroz statističke pokazatelje do kojih je došla  radeći doktorsku radnju, govorila  Inga Stampfer. Vrlo zanimljivim su senatorici Bluhm bili podaci o 18 tisuća Hrvata u Berlinu koji žive vrlo integrirano te o visokim obrazovnim kvotama mladih Hrvata kao i o njemačkim evidencijama i statistici  koje čak 20 godina od postojanja samostalne hrvatske države, Hrvate vode u grupi s drugim nacionalnostima iz bivše države  što ih čini nevidljivima i nezamjetnima. Senatorica Carola Bluhm je bila vrlo zainteresirana susretom te problemima s kojima se susreću društva i klubovi te općenito Hrvati u Berlinu pohvalivši ujedno vrlo profesionalnu i dopadljivu prezentaciju, preporučivši potom i nastavak aktualiziranja problematike i pred povjerenikom za migracije i integracije Berlinskog senata, Günterom Pieningom. Predstavnici krovne udruge, društava, Misije, te Hrvatskog svjetskog kongresa , bili su vrlo zadovoljni prijamom očekujući i dalje kontakte sa predstavnicima Berlinskog senata.
– Cilj, sa strane HSKNj-a pokrenutog sastanka delegacije hrvatskih udruga Berlina i senatorice za rad, integraciju i socijalna pitanja  Carole Bluhm, bio je informirati politički vrh Berlina o Hrvatima u Berlinu i njihovom radu, te sensibilizirati ih u pogledu  naših specifičnih problema i potreba. To je  bila do sada jedinstvena mogućnost  na toj razini političke administracije Berlina. Senatorica očito nije bila informirana o širini i raznolikosti djelovanja Hrvata u Berlinu.
Obzirom da su Hrvati u Njemačkoj vrlo dobro integrirani, da njihovi čelnici ne nastupaju glasno i agresivno i ne zahtijevaju mnogo, mi skoro nikako nismo tematizirani niti je naš integracijski uspjeh cijenjen; što smo jasno artikulirali na ovom susretu.  Ujedno smo izrazili i  razočarenje, da se političari u Berlinu nikada ne odazivaju na pozive Hrvata u Berlinu.  Mislim da je ovaj sastanak bio jedan dobar korak  u  uspostavljanju kontakta,  odnosno davanje “lica Hrvatima”  Sada imamo izravne kontakte sa senatoricom Bluhm i vjerujem da  će to donijeti pomake u komunikaciji.  Predstavili smo i neke projekte  koje realiziramo sa Savezom hrvatskih društava koji se odnose na obrazovanje, informiranje te sportsko i društveno povezivanje i u tome smo  dobili senatoričino načelno odobrenje. Sada je potrebno ove prve korake dalje razvijati do realizacije, odnosno povezivanja sa planovima, projektima i financijama grada Berlina ili saveznih državnih ustanova za migracije i integracije, čuli smo od Mije Marića, predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa za Njemačku koji je inicirao sastanak predstavnika udruga iz sastava Saveza hrvatskih  društava Berlina sa senatoricom Carolom Bluhm kojim su svi sudionici bili vrlo zadovoljni.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments