SPOMENDAN SVETE CECILIJE

Berlin/ Danas je spomendan svete Cecilije, zaštitnice glazbenika, pjesnika i slijepih. U crkvi svetog Sebastiana, sjedištu Hrvatske katoličke misije Berlin, vjernici će se uvečer, u 18, 30 sati, okupiti na misi -zahvalnici za oslobođenje hrvatskih generala te se spomenuti i lika i djela svete Cecilije.
Crkveni pjevači će pak, obilježiti i proslaviti  spomendan ove mučenice i svetice, njihove zaštitnice, u petak, u dvorani Misije, nakon večernje svete mise.

Prema staroj predaji, smatra se, da je sv. Cecilija rođena u Rimu početkom 3. stoljeća od poganskih roditelja. Roditelji je udaše za plemenitog, ali poganskog mladića Valerijana. Cecilija je, upoznavši kršćansku vjeru, i njega poučila o istoj. Zajedno su za Isusa svjedočili pred poganima, brinuli se za udovice i siročad, te sahranjivali mučenike u katakombe. Svoju vjernost Isusu zapečatili su mučeničkom smrću.  Cecilija je pokopana u Kalistovim katakombama i to uz takozvanu “kriptu papa”. Kasnije je njezino tijelo papa Paskal I.  dao prenijeti u kriptu bazilike u Trastavereu u Rimu.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments