ZA POŠTEN POSAO – SIGURAN REZULTAT

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin
/ Ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. Vesna Pusić, boravila je dva dana u radnom posjetu njemačkoj metropoli. Neposredni razlog dolaska hrvatske ministrice bilo je sudjelovanje na 5. godišnjoj konferenciji ministara vanjskih poslova Jugoistočne Europe u organizaciji Aspen Instituta. Na ovom skupu kojeg je uz Aspen Institut suorganizator bilo i Mađarsko veleposlanstvo, sudjelovao je i Quido Westerwelle, njemački ministar vanjskih poslova koji je na skupu govorio među prvima.

Pored dr. Vesne Pusić, u razgovorima o perspektivama zamalja Jugoistočne Europe, učešće su uzeli i  dr. Janós Martonyi (Mađarska), dr. Edmond Panariti (Albanija), dr. Zlatko Lagumdžija (Bosna i Herzegovina), dr. Enver Hoxhaj (Kosovo),  Nikola Poposki (Makedonija), Nebojša Kaluđerović (Crna Gora), Zoran Vujic (Srbija), kao i ministar vanjskih poslova Turske, Hasan Göğüş  te predstavnik USA, Philip Reeker. I na ovom skupu je jasno dano do znanja kako Europa očekuje aktivnosti od ovih zemalja, očekuje da slijede put koji je Hrvatska već prošla, očekuje da zemlje same učine napore i slijede europske standarde ali i da Eu iam namjeru voditi aktivnu politiku prema tim zemljama.

Dr Vesne Pusić: – ovo je naš drugi susret, vrlo važan i zanimljiv. Prvo, daje priliku ministrima iz Regije za međusovni razgovor a drugo, pokazuje interes nekih od starih ključnih članica i novih ključnih, za politiku proširenja EU prema Jugoistočnoj Europi. Mislim da je to i dodatak onoj poznatoj politici uvjetovanja kod proširenja koju EU propagira jer uz uvjetovanje mora biti i jasna aktivna politika. Područje Jugoistočne Europe je više konsolidacija EU nego proširenje, područje je okruženo zemljama članicama EU. Pitanje je da li EU čeka da li će zemlje doseći neki odgovarajući stepen ili zauzima neki aktivan stav. Ovaj sasanak ide u tom pravcu, proaktivnog a ne pasivno stava. S kolegam se  vrlo često čujem i vidim, sa svim zemljama u Regiji imamo bilateralni sporazum o euruatlanskoj suradnji, s nekim zemljama smo ga potpisali a s nekim je u razmatranju. Mi smatramo da ne treba sjediti i čekati, ovo što smo danas ovdje vidjeli i čuli, to je proaktivna politika EU prema Regiji, pa i same zemlje trebaju reformirati svoje isntitucije prema pravilu -nitko ti ne može pomoći ako to ne znaš sam sebi.

O odjeku oslobađajuće presude hrvatskim generalima u zemljama Regije:

Razlilit u različitim zemljama. Mi smo se odlučili držati institucionalne procedure, to se može kritizirati, imati razna mišljenja, ona dugo traje ali ni jedna zemlja nema drugog pravnog  saveznika osim međunarodnog prava u takvim situacijama.  Nešto mora biti kriterij, nečija mora biti zadnja, porcedura se mora znati. Mi smo se držali procedure i onda kad to, razultat te procedure,  možda u hrvatskoj javnosti kod nas nije bilo najbolje primljeno i onda kad je bilo dobro primljeno. Nije bilo  sumnje da će presuda utjecati na odnose u Regiji kakva god bila, bilo oslobađajuća kao što je u ovom slučaju ili druga, u svakom slučaju takve presude utječu na odose u Regiji, ali je na nama koji se bavimo politikom  da razumjemo, da znamo to posložiti, postaviti sve na čvrste temlje, raščistiti prošlost, u funkciji toga da znamo šta radimo sutra i da znamo što su naši interesi -trajni mir, čvrste intitucije i u sigurnoj kući sigurno okruženje. To jedni drugima ne možemo osigurati  nego samo međusobno, prema tome za nas s nema alternative suradnji u Regiji.

O datumu ulaska Hrvatske u EU:

– U tome nema nikakve sumnje, datum ulaska je potpuno siguran. Od preostalih deset točaka, u ovom trenutku su tri ispunjene. Do kraja godine će biti osam, ostaju dvije koje su formalost. Za pošten posao siguran rezultat!

Po završetku konferencije, hrvatska ministrica je nazočila i projekciji dokumentarnog filma u Zakladi Merkator. Film nosi naslov  „Twilight of Heroes – The European Transformation of Croatia“ -Sumrak heroja -europska transformacija Hrvatske.

Ovaj vrlo zanimljivi  film slijedi događaje iz novije povijesti Hrvatske, od vremena raspada Jugoslavije, rata, poslijeratnih događaja. Film govori o vremenu prvog predsjednika Tuđmana, o razdoblju predsjedničkog mandata Stjepana Mesića te o pogledima i novom vremenu Ive Josipovića. Film progovara o patnjama Vukovara, o razaranju Dubrovnika, o optužbama Haaga, o dvojbama i teškoćama kroz koje prolaze hrvatski narod i Hrvatska. U filmu govore hrvatski književnici, novinari, znanstvenici, političari. Film završava riječima poznatog glumca Rade Šerbeđije:- Ja sam Srbin iz Hrvatske. Hrvatska je moja zemlja.

Kraj filma prate  i sljedeće rečenice: U Hrvatsku se nakon rata vratilo oko 80 tisuća Srba. General Ante Gotovina je prvostupanjskom presudom osuđen na 25 godina a drugostupanjskom, pravomoćnom presudom  2012. godine, oslobođen optužbi i oslobođen. Bivši premijer Ivo Sanader je optužen i osuđen radi korupcije. Hrvatska ulazi u Europsku Uniju u srpnju 2013. godine ….

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments