ZAGREBAČKO SRCE U BERLINU

tekst i foto: Sonja Breljak      …foto album ispod teksta
Berlin/
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić boravio je u njemačkom glavnom gradu u povodu doniranog božićnog drveta koje krasi jedan od najljepših trgova …Gendarmenmarkt, i čini središte jednog od najljepših božićnih sajmova. No, prije nego su se sudionici  svečanog čina, susreli na Božićnom sajmu te zajedno upalili svjetiljke na božićnom drvetu, gradonačelnik Zagreba je posjetio berlinskog gradonačelnika Klausa Wowereita u njegovu uredu u poznatoj gradskoj vijećnici -Rothes Rathaus. Nakon kraćih razgovora, svečano su potpisali Pismo namjere o suradnji Zagreba i Berlina u kojemu stoji:
Zagreb, glavni grad republike Hrvatske i Berlin, glavni grad Savezne Republike Njemačke europske su metropole i središta dinamičnoga i inovativnoga razvoja.

S ciljem  razvoja i jačanja odnosa između dviju zemalja i njihovih glavnih gradova a na korist građankama i građanima i upravljanja tim gradovima, Zagreb i Berlin utvrdit će konkretne projekte u kojima bi trebalo uspostaviti suradnju u korist obiju strana u sljedećim područjima od zajedničkog interesa:
– suradnja u programima i projektima Europske unije koji se financiraju iz fondova EU-a;
– strategija razvoja grada posebno u vezi s temama: urbanistički razvoj, prometna i tehnička infrastruktura, te postupanje s kulturnim nasljeđem;
– zaštita okoliša posebno u vezi s temama zaštite klima, održivo upravljanje energijom, energetska učinkovitost, smanjenje buke i svjetlosnog  onečišćenja, te gospodarenje otpadom i vodama.
– suvremeni administrativni menadžment
– obrazovanje
– kultura
– turizam
Zadaću utvrđaivanja projekata i razradu aktivnosti potrebnih za uspostavu suradnje preuzimaju nadležne uprave tih dvaju gradova a koordinaciju će vršiti Ured gradonačelnika Grada Zagreba i Ured Senata Savezne zemlje Berlin.

Dva gradonačelnika su potom razmijenili darove te se uputili ka Gendarmenmarktu u središtu grada, na svečanost otvorenja, jubilarnog, desetog po redu Božićnog sajma naziva Weihnachts Zauber. Na pozornici u središtu Božićnog sajma, gradonačelnici su izmijenili  prijateljske riječi a govorio je i veleposlanik RH u Njemačkoj, dr. Miro Kovač. Gradonačelniku Wowereitu su prijatelji iz Hrvatske tom prigodom darovali veliko licitarsko srce. Nakon prigodna programa na pozornici te razgovora s  organizatorom sajma, domaćini iz Berlina i gosti iz Zagreba, zajednički su prtisnuli sklopku te upalili stotinu tisuća malih žaruljica na jelki. Bio je to i znak otvaranja ovogodišnjeg  sajma. Sve je propraćeno glazbom, konfetima i vatrometom. Uzvanici su posluženi u obližnjem, improviziranom restoranu, družili su se, razgovarali, glazbenici KuD-a Turopolje  zabavili su sviju …bilo je prelijepo sresti toliko Hrvata, uživati u svjetlosti s jelke, daru grada Zagreba Berlinu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikica
Nikica
11 years ago

Svaka čast, super neka ovakvih događanja!

Srdačan pozdrav iz Kaštela !