OBILJEŽAVANJE 50 GODINA PRIJATELJSTVA DVA GRADA I 570. MARULOV ROĐENDAN

foto: Sonja Breljak

Berlin/ – Ove se godine navršava 50. obljetnica partnerstva između Grada Splita i berlinske Općine Charlottenburg-Wilmersdorf.

Tim povodom, te povodom 570. obljetnice rođenja velikog hrvatskog književnika i europskog humaniste Marka Marulića, predstavnici Općine Charlottenburg –Wilmersdorf i Veleposlanstva Republike Hrvatske, položit će u utorak, 18. kolovoza 2020. u 16 sati, cvijeće na spomenik Marku Maruliću na trgu Juliusa Morgenrotha (Hohenzollerndamm 177), stoji u priopćenju Veleposlanstva republike Hrvatske u Njemačkoj, kojim pozivaju primatelje priopćenja a njegovim prenošenjem i mi vas koji ovo čitate, da svojim dolaskom uveličate obilježavanje ove značajne obljetnice.

O ovoj prigodi oglasila se i berlinska Općina Charlottenburg-Wilmersdorf priopćenjem u kojem, između ostalog stoji:

– Povodom 50-godišnjeg partnerstva između četvrti Charlottenburg-Wilmersdorf i jadranskog grada Splita i 570. rođendana hrvatskog pjesnika i humanista Marka Marulića, općinskii ured Charlottenburg-Wilmersdorf i hrvatsko veleposlanstvo pozivaju vas u utorak, 18. kolovoza, na Julius -Morgenroth-Platz (Hohenzollerndamm 177).

Petra Radić iz hrvatskog veleposlanstva i zamjenik gradonačelnika općine Arne Herz, položit će cvijeće pred kip Marka Marulića u nazočnosti predstavnika Njemačko-hrvatskog društva Berlin-Brandenburg i Hrvatske zajednice Berlin u 16:00 sati.

Marulić je živio u Splitu od 1450. do 1524. godine. Svoje je radove pisao na latinskom, hrvatskom i talijanskom jeziku. Ostavio je teološke i filozofske spise, ali i izvještaje o svom vremenu. Njegovo opsežno književno, umjetničko i povijesno obrazovanje identificira ga kao važnog intelektualca europske renesanse.

Otprilike tri metra visok kip pjesnika i humanista izradio je hrvatski umjetnik prof. Slavomir Drinković. OpćinaWilmersdorf skulpturu je primila 27. svibnja 2000. godine povodom 30-godišnjeg partnerstva  sa Splitom.

Ove godine prijateljski odnosi između jadranskog grada i sada spojene četvrti Charlottenburg-Wilmersdorf traju  već 50 godina. Na žalost, zbog korone ovom prigodom izostaje veća proslava, stoji u priopćenje općine Wilmersdorft-Charlottenburg.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments