SA SPOMENDANA

tekst i foto: Alfred Matijašević
Stružec/ Izuzetan jubilej – 300-ti spomendan mjesne crkve sv. Katarine u Strušcu. Prvotno, to bijaše drveno zdanje, da bi kasnije nakon turskih proboja, bilo zamjenjeno ovim današnjim.
U kronikama se spominje crkva sv. Katarine 1712. godine – u vremenu kad su mnogi Hrvati pred najezdama Turaka, krenuli put Gradišća u Austriji – prolazili ovim mjestom.
Danas evo, na dan Krista kralja, na blagdan sv. Katarine Aleksandrijske, u ovoj Godini vjere – u Strušcu se slavilo proštenje u čast nebeske zaštitnice sela. Predivan jesenski dan,
izmamio je mnogobrojne mještane i štovatelje sv. Katarine, da hodočaste u mjesnu crkvu; došao je i veliki broj hodočasnika iz susjedstva i drugih krajeva.
Ovdašnji upravitelj Župe sv. Ane – Osekovo, vlč. Nedeljko Pišković je uz svesrdnu potporu KUD-a “Stružec”, osmislio današnje proštenjačko slavlje, u kojem je Sveta misa slavljena van zidova crkve (poradi nemogućnosti da svi hodočasnici prate riječ Božju u samoj crkvi), u čemu mu je pomogao i don Dražen Laut – župnik iz Ilove.

Nakon zavjetnog obilaska oltara sv. Katarine, hodočasnike su pozdravili jahači Udruge arapskih konja Moslavine iz Volodera – koji su unazad posljednjih 16 godina, Maratonskim jahačkim pohodima obilazili cijelu Domovinu Hrvatsku, pronoseći na ovaj način istinu i ponos Domovinskoga rata, kao i svesrdnu potporu tada još zatočenim generalima u Den Haagu; Stružec im je uvelike bio uporište u njihovim akcijama, kao i nekada Hrvatima koji su izbjegli u Gradišće. Put ih je doveo i pod zidine Beča.

O povijesno-kulturnim vrijednostima vezanima uz crkvu sv. Katarine u Strušcu, govorio je povjesničar prof Mladen Mitar – jedan od autora Monografije župe sv. Ane Osekovo. U spomen na Hrvate u Gradišću, ovom slavlju danas, doprinijeo je i kantautor Josip Čenić, (autor poznate pjesme “Jedna je Hrvatska”), znan među Hrvatima u Beču i višeputa spominjanome Gradišću; izvevši nekoliko svojih lijepih muzičkih ostvarenja. Proštenjačko slavlje, nastavljeno je uz lovački gulaš i moslavačko vino, u nazočnosti mještana, mjesnih i općinskih dužnosnika u seoskome Domu.

U umjetničkom dijelu programa, sudjelovali su KUD-ovi iz Strušca, Potoka i Osekova, a bilo je tu i prigodnih recitacija pjesmica Marije Matijašević, kao i kratak igrokaz iz života sv. Katarine, kojeg su izveli učenici ovdašnje Osnovne škole. Jedan od vrhunaca ovoga slavlja, cijelim programom se provlačila ta nit – promocija Prvog župnog kalendara, (za 2013. godinu), autora teksta i urednika, g. Dragutina Pasarića – nadaleko poznatog i priznatog spisatelja i kroničara iz Kutine ( stalnog čitatelja i pratitelja rada Hrvatskoga glasa Berlin ). Ovaj kalendar, kojega izdaje Župa sv. Ane Osekovo, bogat informacijama, sadrži i niz fotografija, koje je snimio potpisnik ovih redova i koje su dijelom već viđene na ovim stranicama. S ponosom mogu reći – da sam svojim objavljenim fotografijama u kalendaru, doprinijeo obilježavanju – 300 godina crkve sv. Katarine u Strušcu.

Očito, da je sv. Katarina današnjim predivnim sunčanim danom,  uvelike željela, da što više hodočasnika je pohodi i da ona stara: “Sveta Kata, snijeg za vrata”, u ovoj godini, ovo slavlje u njenu čast – ne sputa.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marica Krstić
Marica Krstić
11 years ago

Hvala gospodinu Alfredu što nam je tako zorno opisao proslavu 300-te godišnjice mjesne crkve svete Katarine. Opis i fotografije svečanosti su nam predočili događaj da imam osjećaj da sam i ja bila sudionik.Svim čitateljima pozdrav.