FAUL ZA ŽUTI KARTON

MESIĆ (1)-JOSIPOVIĆ (2)

piše: Nikola Bašić
Gornji naslov,  rezultat je između bivšega i sadašnjega predsjednika u RH, bar kad je riječ u faulovima, glede nasilno umirovljenih generala  HV – e iz 2000. godine, uz dodatak da nije “sviran jedanaesterac” protiv Mesića, kad je ovaj “sjeo” Josipoviću na glavu na Pantovčaku 16. 11. 2012. rekavši mu da nije smio primiti umirovljene generale pri ugošćivanju generala Gotovine i Markača. E moj Stipe; di su ona dva čeka (ajde neka je za vas bio onaj treći koji je pospremljen na isto mjesto)  što glase na dolare iz Australije (koji su, uz ego-osmijeh završili u nutarnjim  džepovima, na strani srca), pristigla kao dar naših Hrvata za ljute nam potrebe domovine u ratu?

Kad ćete nam odgovoriti, gdje su, tj. kako su opotrebljeni? Mislim da se to neće dogoditi nikada, nikada nećemo znati za njihovu sudbinu, osim ako nam “netko treći” ne kaže o tome. Tako isto i “Stipe naš svagdašnji”, neće znati ili pak priznati da je 2 puta učinio kardinalnu grešku što je umirovio naše ratne generale koji su uputili pismo našoj javnosti 28. 09. 2000., i  08.12.2012. što je prigovorio sadašnjem predsjedniku zašto je imao na prijemu sve one generale koje je on umirovio.

Citirat ću samo dio tog pisma generala, tj. prvi i zadnji pasus, koji, zapravo, ni malo ne odstupaju  od cjelovitog smisla-sadržaja pisma:

Otvoreno pismo hrvatskih generala hrvatskoj javnosti (28.9.2000.):

„S obzirom na to da se naša imena već mjesecima povlače po medijima u sklopu sve raširenije kampanje kriminalizacije Domovinskoga rata, kao i vrijeđanja i omalovažavanja Hrvatske vojske, te s obzirom na činjenicu da mnogi od onih, od kojih bi se to očekivalo, nisu protiv toga odlučno podignuli glas, mi hrvatski generali i ratni zapovjednici smatramo svojom moralnom obvezom upoznati hrvatsku javnost s našim stajalištima i gledištima. Na to nas obvezuje i povjerenje, a i zadaća, koju nam je hrvatski narod dao u najtežim trenucima obrane zemlje i koju smo obavili, ne samo uspješno, nego i časno, stoji u otvorenome pismu hrvatskih generala i ratnih zapovjednika …

Na kraju, pozivamo najodgovornije osobe i institucije države, kao i mjerodavne čimbenike civilnog društva, a napose medije, da se odupru negativističkom i povijesno nekorektnom i neistinitom prikazivanju Domovinskoga rata, da zaštite čast i dostojanstvo hrvatskih časnika i vojnika, da ne podliježu klimi olakog optuživanja i blaćenja jer time se štite ne samo temelji na kojima je uspostavljena hrvatska sloboda i državna neovisnost, nego, a u to smo duboko uvjerni, i temelji na kojima jedino može počivati budućnost demokratske i prosperitetne Hrvatske“. 

Sad … pitanje sadašnjem predsjedniku Republike Hrvatske,  gospodinu Ivi Josipoviću: Kakav je ovo “pamflet” od naših generala, tj. zašto i vi kažete, jer ste dali pravo Stipi Mesiću, da je ovo pamflet i da ih je imao pravo zbog toga umiroviti? Držim da je ovo veliki faul-naravno, politički faul, ali ne nad Stipanom nego nad svim generalima, onomad, na Pantovčaku i izvan njega, kao i nad cijelim političkim prostorom (građanima), oslobođenim od Beograda i šire. Ovo je faul makar za žuti karton!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

Nije ni uobičajno u mirnodobsko doba,da se vojska mješa u politiku.General Gotovina je pak najavio, rat je prošlost,mislim iskreno vratimo se budućnosti..A budućnost nam je europska unija i daljnji život u njezinom društvu.
Osobno si nemogu predpostaviti da su generali umirovljeni,koji su umirovljeni,samo zbog ovoga pisma.Već su tome ujedno i pridonjele vrlo nezgodne okolnosti..zveckalo je i oružje..a bilo ga je u posjedu od generala do civila.Mesić i Račan su se bojali, sukoba većih razmjera..I tako su počeli razoružavati situaciju odozgo naprama dolje.
No,nemam ništa protiv ako netko,zna i razumije rastumačiti situaciju još bolje.

Trpo Burko
11 years ago

Po dva žuta pa nek si misle…

Danijel Divic
Danijel Divic
11 years ago

Mislim ipak, da, uzimajuci u obzir da je Republika Hrvatska demokratska drzava, generali nisu trebali sa tim pismom izlaziti u javnost. Time ne podupirem reakciju predsjednika Mesica, koja je po mojoj skromnoj procjeni preostra – ispada da je Mesic samo cekao tako nesto da bih mogao reagirati kako je vec reagirao. Naime, u svakoj demokratskoj drzavi postoje institucije a postoji i nesto sto se zove “Glavni Stozer” i predsjednik je vrhovni vojni zapovijednik i mislim da je bilo drugacijih nacina da se neke stvari rijese od takvog pisma. Da se razumijemo, apsolutno se slazem sa iznesenim cinjenicama u pismu, ali… Read more »