BOŽIĆNA ČAROLIJA

piše: Slavko Žebić
Osijek/ -Na vrlo lijep način osječki su Šokci pred prepunom dvoranom  ispričali dosad najljepšu božićnu priču u okviru čega je predstavljena i najnovija tiskovina „Božićno obilje Šokadije“, koju je Šokačka grana izdala u suradnji sa Glasom Slavonije. Događaj za pamćenje, kako su istaknuli i mnogi roditelji, koji su svoju djecu poveli na priredbu, a divno je bilo vidjeti te mališane kako se valjaju po slami, tom atributu Božića koji diljem Šokadije pada u zaborav.

Goste i sve Šokce, ma gdje bili, pozdravile su predsjednica Šokačke grane Vera Erl i dogradonačelnica Danijela Lovoković, koja je nazočnima pročitala lijepu božićnu čestitku, ovih dana upućenu od Osječana.

U bogatom programu, dugom 120 minuta, sudjelovale su sve skupine Šokačke grane, a najviše pljeska zavrijedili su najmlađi, dječja folklorna skupina, kojoj je ovo prvi zvanični nastup pred osječkom publikom. Božićnu čaroliju dočarale su članice Dramske skupine uz potporu muške i ženske i muške pjevačke skupine, koji su sa božićno urešene pozornice poručili; Radujte se narodi!

Predstavljajući novu tiskovinu naslovljenu kao „Božićno obilje Šokadije“, snaše Ana Muhar i Ljubica Pilipović naglasile su kako je Božić za Šokce oduvijek bio najsvečaniji i najraskošniji blagdan, čija se raskoš upravo ogledala na blagdanskom stolu. I to onim pravim vrijednostima, a ne danas uvriježenim pravilima konzumerizma.

Tada je na stolu bilo svega što je vrijedna šokačka ruka stvorila, a štedljiva i marljiva Šokica pripremila. Bez obzira na imovno stanje, za Božić je moralo bit, na božićni se stol uvijek iznosilo najbolje.

Badnjak je znao biti raskošan i bez mesa, s lepezom 9 jela, počev od ribe i riblje čorbe preko papule i papuline juhe do rizanaca sa makom i orasima i tašaka sa makom i orasima, dumstom i pečenim turkinjama. U slast!

Božić je, različito od kraja do kraja, započinjao šokačkim doručkom (fruštukom), prženom kobasicom i rebrima, dok je ručak ima svoj neprikosnoveni red; juha, kuhano meso s hrenom, sarma i pečenica, negdje prase, negdje plečka a negdje purica s mlincima.

Prste da poližeš.  Nova knjiga donosi i recepte za neke drukčije kolače, prepisane s požutjelih stranica bakinih kuharica i to doslovno, vokabularom koji je bio u uporabi; tri frtalja kile brašna, frtalj kile šećera i tako redom…

Vrijedne su se Šokice iz Grane upustile u avanturu, mada su poneke po prvi puta ispekle kolače kako su to bake zabilježile, ali baš to je imalo svoju draž, jer otrgnuli su ih od zaborava.

Marina Krivić, predstavnica Glasa Slavonije, izrazila je zadovoljstvo suradnjom sa Šokačkom granom, što je rezultiralo već petom knjigom glasovitih šokačkih recepata, priručnicima koji su kod Glasovih čitatelja, a posebice čitateljica, naišle na odobravanje.

Pohvalila je sve snaše koje su sudjelovale u pripremi ove knjige, ali i ove promocije, a novi je svezak preporučila mladim snašama, jer će se i one obradovati jelima i kolačima po receptima baka.

I nije samo nova kuharica obradovala brojne posjetitelje već i bogat program, za kojega je Jelena Dragić rekla da su zajednički pripremili svi voditelji skupina. O tome, koliko su uspjeli, svjedočio je dugotrajan pljesak u prepunoj dvorani i radost na licima posjetitelja.  Božićna čarolija doista je oduševila sve.

A baš su se i potrudili, da sve bude onako kako je bilo kad su i sami bili djeca. Tu je i slama i jaslice i krizban, dočarana je prava, pravcata šokačka soba, šokački krevet i astal prepun slastica.

Na prostrtoj slami uživala su djeca i mladež, mnogi vjerojatno po prvi put. Prštalo je od prigodnih čestitki, a ženska i muška pjevačka skupina poduprli su ih prekrasnim božićnim pjesmama.

Božična čarolija u pravom smislu te riječi, ništa ne košta a pršti od ljepote. Vesna Dorušak je na kraju svima poželjela čestit Božić, pa je željela to poručiti i svim posjetiteljima ovoga portala:

Neka blagdan Božića usreći dobre ljude i neka nikom ne manjka kruha a neka im se nađe i ruha, neka se ljudi češće grle i  jedni drugima češća hrle, sa pjesmom na usnama i lijepim željama u srcima. Neka nestane mržnje diljem svijeta i neka ljubav stalno cvijeta, svim narodima diljem svijeta“!  

Sretan Vam Božić svijete i puno zdravlja, veselja i sreće u Novoj 2013. Godini!  

Za kraj još predsjednica Šokačke grane, Vera Erl, koja je također posjetiteljima ovih stranica poželjela sretne božićne blagdane i uspješnu Novu godinu.

Vera je oduševljena i programom i posjetom a još zadovoljnija trudom iznovljavanja starih šokačkih običaja, da se ovoj današnjoj djeci dočara kako su to činili njihovi stari.

S koliko se ljubavi čekao Božić, u siromaštvu, skromnosti ali s bogatstvom lijepih običaja.

Gledam ovo djecu, ove mališane, koja po prvi puta vide slamu u zatvorenom prostoru i ne znaju kako se vladati. Ne mogu im zamjeriti, jer ovaj lijepi običaj već izumire i na našem selu, prednje su sobe spremljene, tepisi su novi, pa kako će ih nova snaša poslije dotjerati?

Zato danas, kada se sjetim tih davnih Božića, uvijek nanovo mislim da je to najbolji blagdan u životu. Bili smo prezadovoljni darovanom jabukom, bonbona je bilo rijetko, ali je bilo šećera i alve, bilo je pregršt slasnih šokačkih kolača i ljubavi koja se mogla opipati.

Dragi prijatelji,
Vama i vašim obiteljima i svima,Vama dragim osobama Sretna Nova 2013. godina i puno zdravlja, puno sreće, puno radosti i puno uspjeha! Ž i v j e l i !!!!!!!!!

 Op. uredništva: Slavko Žebić nam je poslao božićnu pjesmu na dar. Pjesma je prema izboru Vesne Dorušak, odabrana iz starog Daničinog kalendara, i uradak je nepoznate sestre Cecilije.

Noćas čekamo ljubav
Noćas će betlehemska zvijezda
raspršiti sumornu tamu,
obasjati sva naša gnijezda
ko nekad jasle i slamu.

A lijep će dječak, ko lutka
što Isusom se zove
baš do svakog skrivenog kutka
baš u sve dječje snove.

Noćas čekamo ljubav
da se u nama gnijezdi
pogleda dignutog gore
ka betlehemskoj zvijezdi.    

Noćas čekamo ljubav
ispod okićenog bora
i svjetlo da obasja pute
do svakog našega dvora.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
11 years ago

SVE NAJBOLJE
Sretna vam Nova 2013 godina