DEVEDESET I TRI GODINE SU MU TEK

prilog: Sonja Breljak i Filip Ćorlukić

Naš višegodišnji, cijenjeni, dragi i najstariji suradnik je Filip Ćorlukić iz Pule. Naš “dida Filip”, kako ga od milja zovemo, danas je napunio devedeset i tri (da, da, pune 93 godine!). Nekad su elektronske poruke “letjele” i više puta dnevno k Filipu u Pulu i natrag nama u Berlin, u svijet. Posljedice nedavnih moždanih udara taj su brzi ritam razmjene zanimljivih sjećanja i inteligentnih razmišljanja i zapažanja, nešto smanjile ali ne i zaustavile. Filip se bori sa svakom rečenicom, ali se ne predaje.

Evo što nam je napisao i poslao jutros. Tekst sam oslobodila tek manjih slovnih grešaka, što pokazuje kako naš dida Filip i s pune 93 godine, jasno i duhovito razmišlja.…

više

KAKO POMOĆI POGOĐENIMA POTRESOM

Upute i informacije Civilne zaštite i Veleposlanstva RH u Njemačkoj za one koji prikupljaju i šalju humanitarnu pomoć u područja pogođena potresom.

Proteklih smo dana imali priliku svjedočiti cijelom nizu hvalevrijednih inicijativa i humanitarnih akcija pokrenutih na području cijele Njemačke s ciljem prikupljanja pomoći stanovnicima potresom pogođenih područja Sisačko-moslavačke županije.

Na Vašim inicijativama i uloženom volonterskom vremenu, na Vašem velikom odazivu, spremnosti na…

više

LOCKDOWN DO KRAJA SIJEČNJA

Nakon razgovora Angele Merkel i premijera saveznih država, mjere se i pooštravaju

Berlin/ Lockdown, odnosno zatvaranje radi borbe protiv pandemije korone u Njemačkoj produžit će se do 31. siječnja zbog nastavka velikog broja infekcija. Neke mjere će se čak i pooštriti. Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih država složili su se oko toga tijekom svojih razgovora u utorak u Berlinu.

U skladu s tim, mjere prethodno ograničene do 10. siječnja nastavit će se primjenjivati ​​do kraja mjeseca. To se odnosi na zatvaranje većine trgovina, …

više

SVETA TRI KRALJA

Iz naše arhive/ objavljeno 06.01.2012.

Pripremio: Emil Cipar

Sveta tri kralja ili sveti magi su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su se, prema evanđelju, došli pokloniti Isusu nakon rođenja. Često se zovu Baltazar, Melkior i Gašpar; u Bibliji se ne navode imena.

Prema Evanđelju po Mateju, došli su „s istoka” (Partsko Carstvo) u Jeruzalem, da se poklone Isusu. Pratili su betlehemsku zvijezdu. U Jeruzalemu, primio ih je kralj Herod, koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu, gdje…

više

VRIJEME

Djoko Erić

Ko je razdijelio nedjeljivo
izrezao na kriške i rekao
ovu jedemo danas a onu sutra
ko je sjenku nad zemljom nazvao – noć, a svjetlo – dan
i sve to razdrobio na sitne i još sitnije i još sitnije komade
e da bi mogao mjeriti neizmjerno
I držati se za nešto
kad mu se zavrti u glavi od straha od beskonačnosti…

više