BOG NA FEJSU

Ja sam gospodin Bog tvoj! Nemaj drugih Bogova uz mene! (objavljeno: 30.12.2012.)

Emil Cipar
Svake godine u ovo vrijeme je vrijeme za tehnički pregled katoličke vjere u Hrvata …takozvani: Blagoslov obitelji. Za auto je to u kolovozu, ali onda se to zove Registracija i radi se o drugoj firmi.

Ali postupak je sličan. Treba se provjeriti ispravnost, vozna sposobnost …i to onda treba trajati godinu dana. Puno je tvrtki koju imaju licencu za obavljanje tih poslova, pa su i cijene različite. Valja to sve usporediti, ustanoviti gdje …za što nižu cijenu …dobiješ najbolju uslugu.

Ostavimo sada auto …za to ima još vremena, ali za obitelj …mislim za Blagoslov obitelji je …krajnje vrijeme …jer rok je istekao. S druge strane htio bih u u svakome slučaju imati garanciju da će taj blagoslov trajati godinu dana …i koliko to košta? Ali u svakom slučaju ne bih htio ponoviti prošlogodišnje iskustvo kada je blagoslov nestao …onda kada se ishlapila sveta voda kojom je signiran.

Dobro …priznajem …ja sam htio proći jeftinije …htio sam izbjeći PDV …pa nisam tražio račun. Platio sam na crno …pa nisam niti mogao ništa dobroga očekivati. Nikakav certifikat za svetu vodu, nikakav dokaz o roku valjanosti …ništa. Sada mi se to ne smije dogoditi …pa šta koštalo, koštalo.

A moram to …kako bi rekli novopečeni Brođani  …IZGANJATI!

Sada uspoređujem …imam internet, pa…! A tamo… različite tvrtke …različite ponude. Imaš …ono …blagoslov za pravna lica …kafići …kladionice …kockarnice …picerije. Oni su u PDV-sustavu, pa ne plaćaju isti …za blagoslov.

Ali to za mene ne vrijedi. Ja moram platiti maloprodajnu cijenu. I koliko to sada iznosi? Opet jedna džungla različitih tarifa …načina obračunavanja. Neki naplaćuju po kvadraturi. Tu opet moraš imati građevinsku dozvolu …a kod mene je malo nadograđeno …i nije to još unešeno, pa je malo nezgodno…

Neki naplaćuju po članovima obitelji. Opet nezgodno! Kod mene je to 1 čovjek i 1 pas. Ostatak obitelji je u Njemačkoj. Dođu oni …posjete me, ali to je nekoliko dana u godini. Mogu li nekako samo te dane blagosloviti …kada su oni tu, ili je to automatski uračunato. I onda …nije to neka čukčina, nego mali pas …Ima li neki popust? Pas je cjepljen …pa možda čak i ne treba drugi blagoslov!?

Neke firme traže katastarsku potvrdu o kućnom broju. To oni upisuju na kuvertu …da bi onaj …čiji taj blagoslov već jest …imao evidenciju. Neki kažu da se želi provjeriti koliko je tko dao, ali …ja mislim da su to glasine. Sad …ne znam …ne ide mi se u katastar …ali to se sigurno može urediti na drugi način.

Čemu onda imamo internet!?

Ukucavam www.blagoslov.obitelji.hr i listam ponuđeno. I znate kako je …link vamo …link tamo …stalno nove informacije …onda opet link …klik … ili klick …više se ne sjećam …i zaslon potamni …mrak.

Uuuuh …jebote, šta je ovo?!!! Mrak potpuni mrak. Nisam se valjda vratio na početnu stranicu. Mislim …onu iz biblije. Tamo piše …na početku bijaše mrak …uh jebemti! Nisam ti ja neki stručnjak za informatiku …iskreno rečeno …nemam blage veze. I što sad! …ja sam se samo htio malo informirati …ali ovo sad.

Odjednom čujem glas negdje onako iz dubine …visine …ne znam ni sam odakle…

-što radiš na mojoj stranici? …odakle ti pasword?

-Ma ništa ja onako …zajebo se …evo sad ću ja zatvorit …ej nemoj se ljutit …evo! Ali gdje kliknuti …zaslon taman …ništa! …A ko si ti?

-Ja sam gospodin Bog tvoj! Nemaj drugih Bogova uz mene! …odjeknu iz mraka.

Čuo sam to …stoposto sam čuo! Ali gdje? Tko je to rekao? Staljin …Đorđ Dabliju Buš …don Kaćunko, Sanader, Željka Markić… Nemogu se sjetiti …pa da me …posjetiš na mom profilu.

-Ti još uvjek ne znaš tko sam ja. Pa to ti piše na upustvu za upotrebu vjere. To je prva od deset stavki što sam ljudima dao na upotrebu. I to sam ja dao Mojsiju …evo ovdje imam potpisano da je primio.

-Eeee …al Mojsije je to sje… pardon …razbio. Ispalo mu iz ruku.

-Ma znam ja kako se to dogodilo, nemoj ti meni pričati! Ali …poslije sam vam poslao moga sina da vam on to usmeno objasni. A što ste vi napravili s njim …bolje da na to i ne mislim. Dobro …što ti sad hoćeš ustvari?

– Ma ja sam samo htio kupiti blagoslov za moju obitelj.

Od koga si htio kupiti? Čiji blagoslov?

-Pa valjda tvoj. Tako piše na ugovoru o kupnji. Evo ovaj od prije dvije godine …evo tu piše …Božji blagoslov!

-Ee …de samo polako! Ti tvrdiš da se blagoslov, kojega sam ja ljudima dodijelio iz ljubavi …besplatno …na zemlji prodaje!

Ma ništa ja ne tvrdim …to ti je tako! To se prodaje i još kažu …imaju oni copyright.

-Ali!!! …JA sam gospodin Bog tvoj i nemaj drugih bogova uz mene! Je li to tebi jasno?

-Eee …to ti kažeš! A da ti znaš koliko mi bogova sada imamo! I svi tvrde isto što i ti! Samo nekoliko …mogu ti nabrojati …bog Novac …bog Televizija …bog Auto …bog Bandić… bog Moda …bog Nogomet …bog referendum …da ne nabrajam …kako ću ja prepoznati koji je pravi?

-Pa zar ti nije moj sin rekao …po njihovim djelima ćeš ih prepoznati!?

-To je rekao …istina je. Ali tko više sluša tvoga sina? Druga su sada vremena …sada imamo demokraciju …slobodno tržište …reklame …trgovačke centre. Sada ti je euro …glavna valuta. Ljubav …valuta tvoga sina …sada ima jako slab kurs. Ne možeš za nju ništa dobiti. Čak i u tvojoj crkvi …onoj koju je tvoj sin izgradio na stijeni …nema ljubavi prema bližnjemu …i oni traže novac. Kažu …lakše im je obračunavati PDV, ako rade s novcem. Ljubav se više ni tamo ne traži, niti daje. Ljubav, kao osnova krščanstva, više ne postoji …nema je. Mi sada imamo neku recesiju …krizu što li. Sve gubi na vrijednosti. Sada ti je glavni zakon …Zakon Ponude i Potražnje. A ljubav … nju više …niti tko traži …niti nudi!

-E kad je tako, onda ne znam što bih više učinio! Dižem ruke! Onda se snalazite sami!

-A šta je s mojim blagoslovom? Sad kad sam već toliko tražio …da ostanem još bez blagoslova. Svi imaju …svi …nogometaši …Nives Celsius …Mamić …naš gradonačelnik …sportska dvorana, bazeni …samo ja nemam, a to ti je danas in!

Ma dat ću ti blagoslov …i ti i blagoslov …evo ti …za vjeke vjekova!

-A koliko to košta. Mogu ja …ako treba …platit i u eurima …dolarima …?

-Plati ti meni u mojoj valuti …ako imalo imaš! To ti je LJUBAV …prema meni …prema bližnjemu …prema samome sebi.

-A kako bi ja mogo opet doći do tebe, ako mi nešto treba? Ovo sad …ne znam ni sam kako mi je uspjelo.

-Stavi me u svoje prijatelje na fejsu i kada me trebaš …klikni!

Tako dođoh do blagoslova. Ja poslao zahtjev za prijateljstvom …Bog prihvatio i to je to. Nisam mogao odmah platiti … nisam imao toliko …ono malo ljubavi što imam treba mi za psa …a nisam imao od koga ni posuditi …nema se! Ali dobio sam na kredit. Svaki mjesec vraćam pomalo. A i kamate su povoljne. S Bogom chatam svaki dan i lajkam njegove statuse.

Eeeee …što ti je fejsbuk! Super!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
brodja
10 years ago

Možda zgoreg ne bi bilo da uputiš ovu molitvu:

Oslobodi me Bože
Političkih stranaka
Davanja i danaka
Mojih kredita
Mojih mekih kita
Loše karme
Puničine sarme
Punoglavaca
Praznoglavaca
Onih s trona
I njihovih poltrona

Tuge i sjete
Ženine dijete
Bijesne dice
Bolesti klice
Dokolice
Zagađene okolice
I od svake propalice

Mislim da nije previše
(a moglo bi da se dopiše)
Još samo ako ti nije teško
Kad dođem kući
Nek* čeka me
Monica Bellucci

Pjesma je od mog dugogodišnjeg prijatelja-blogera i pjesnika *Boljuna*-Dragan Gortan, iz zbirke *More ljubavi*, ali može biti savršen odgovor na našu stvarnost… 🙂

Josip Mayer
11 years ago

Bog sve vidi i on je tu sa nama! Istina je da je globalizacija i način života ljudi u njoj promjenila mnogo čega još više u onu matrijalnu korist.Upitna je stvarnost koliko smo se spremni od toga odreći te pomoći drugima u tim za mnoge teškim godinama. Koliko sam mogao sve te najave za budućnost saznati preko raznih informacija, Crkva u hrvata se vrlo razlikuje od one u Vatikanu a oni ih posmatraju..više manje kako će na sve to reagirati vjernici.. Crkva se je zauzela odnosno njezino poglavarstvo, da će se u smislo globalizacije i ulaska Hrvatske u EU..više zauzimati… Read more »

Jasna Župan
Jasna Župan
11 years ago

Jako, jako znimljiv tekst Emile :D…i nadasve poučan 😉

Cadimir
Cadimir
11 years ago

hahah jako dobro 😀