SLAVONAC I VRAG

 

 

BRODSKE PRIČE
piše: Emil Cipar

Bio jednom jedan Slavonac.…Tako počinje priča …naravno da ih je bilo više. Živio tako Slavonac u jednome gradu …na lijevoj obali jedne velike rijeke. Ništa posebno! …žena, …dvoje djece, …Renault Megane, …ljubavnica… Taj dio priče nije uopće zanimljiv, jer takvim životom žive svi …u gradu na lijevoj obali rijeke. Ali dogodilo se da je našega Slavonca jednoga dana blagoslovila vječnost. Umro čovjek! Za taj se trenutak pripremao cijeli život, …jer nije mala zajebancija doći pred Nebeski sud …to ti je gore nego Haški tribunal! Slavonac je posjedovao sve potrebne ateste, …imao sve potrebne kategotije (krštenje, pričest, krizma, vjenčanje…) Ishodio je on to sve u jednome danu, …dok se to još moglo… a imao je i nekih veza… Ali to nije važno, …blagoslov je blagoslov.

I tako, potpuno smiren …čeka Slavonac ročište. To traje na Nebu vječnost i pol, …ali i na to je Slavonac naučio …još za života …u gradu na lijevoj obali Save. Pripremao se u miru za proces. Razmišljao je da uzme odvjetnika, ali je tu misao brzo odbacio. Ne treba mu, nije on ništa skrivio. Tražio je u svome životu slabe točke …nešto po čemu bi tužitelj mogao kopati …ali nije našao ništa. Bio je za života liječnik, pa i nije mogao, kao takav …doći u susret s grijehom. Liječio je …primao mito …bavio se politikom …savim normalno.

A i nije si niti mogao priuštiti odvjetnika. Ono malo novca što mu je žena slala …nije bilo dovoljno. Žena je slala više novaca, …preko tvrtke „plaćena Misa d.o.o.“, ali je veći dio otišao na poštarinu …PDV …reklame i ostale troškove, koje ta tvrtka ima. I ti mali prihodi prestali su stizati onoga dana kada je žena doznala da je za života imao ljubavnicu.

Međutim …dok je Slavonac čekao na ročište …na Nebu su se dogodile krupne stvari. Dogodilo se puno toga, ali za ovu priču je važna samo…reforma pravosuđa. Broj nerješenih slučajeva se gomilao i oni odlučiše to rješiti po Brzom postupku. I stvarno… nije prošla niti vječnost …Slavonac se našao pred sudom. Nisu mu …normalno …mogli naći ništa …ali onda je tužitelj odnekuda izvukao dokaz da Slavonac nije plačao TV-pretplatu za televizor u vikendici. To je bilo neoborivo …i Slavonac je osuđen na dvije vječnosti pakla.

I što sada?! Žaliti se… nemaš kome …to je najviša instanca …valja pristupiti izdržavanju kazne. Što je pakao, znao je Slavonac još za života. Nije …istina …išao na vjeronauk, ali što je pakao …to svatko zna.

Pozvoni Slavonac na vratima pakla! Otvori mu dežurni vrag i uvede ga u zidine. Morao je malo pričekati jer je šef upravo imao neki sastanak. Pogledava Slavonac okolo i čudom se čudi. Nigdje vatre (čak prohladno) …nigdje mučenja …nigdje terora…Razmišljao je kako pozdraviti šefa. Htio je nekako dodvoriti se, biti simpatičan, uvući se u…(dobro sad! …nismo u gradu na lijevoj obali rijeke, …ipak smo u Paklu)

Iz razmišljana ga trgne dežurni vrag …šef je slobodan …može ući!

Slavonac pokuca. Naprijed …čulo se s druge strane. Slavonac polako uđe. Vrag je nešto piljio u ekran i …vrag je žensko!!!(nisam siguran što je pravopisno ispravno …vrag je žensko ili …žensko je vrag. Možda mi čitatelji pomognu!)! Slavonac protrlja oči. Nije mogao vjerovati da pred sobom vidi žensko. I to još  …zgodna, atraktivna plavuša.

Ti si sigurno iz Hrvatske dok se toliko čudiš?! …Žena …to jest  …vrag će …gledajući Slavonca preko naočala sa zlatnim okvirima. Na to ćeš se morati ovdje naviknuti. Glede osnovnih ljudskih prava …mi smo malo dalje, nego oni u Hrvatskoj. Kod nas se na rukovodeća mjesta ne postavljaju podobni, nego sposobni. Iako si sposoban biti glavni vrag, onda ćeš to postati bez obzira na spol, vjeru, naciju, boju kože…Nego recite mi broj presude da bih vas mogla pronaći!

Slavonac kaže. Već mu ponestalo prvotnog straha …već se nekako počeo privikavati na okolnosti. Gospođa vrag ukuca podatke i nakon kraćega vremena: …E ovo je fino! Jaaako fino! Konačno jedan teži slučaj. Ustvari to je moj najteži slučaj. Dosada su mi slali uvjek neku siću …ubojice, silovatelje, pedofile… Eeee ovo je baš fino!

Slavonac se potpuno oslobodio straha. Počeo je promatrati okolinu. Od namještaja tu je još bila …jedna kutna garnitura …jedna fotelja …manji stolić na kojemu je stajala boca pića i dvije čaše. Po zidovima slike. Rok-pjevači, političari… Neki likovi sa slika su mu bili poznati…

Sjedite! …poslužite se pićem! …sad ću ja!

Slavonac sjedne. Još se nekako uzdržavao, puno toga bilo mu je još nejasno …ali od onoga prvotnoga straha …već je dobar dio nestao. Razmišljao je da si natoći piće, ali imao je malo povišen tlak …pa je odustao.

-Vi ste mi jedan jako zanimljivi kažnjenik. Po zakonu moram vas staviti na najveće muke, ali ja se još nisam odlučila što bi to moglo biti. Od nedavno je stupio na snagu novi katalog mučenja, pa se niti ja u njemu još ne snalazim. …Piće?

– Ne, ne hvala, nisam još ništa jeo, pa…!

-Imate li vi možda neku ideju. Evo tu imam katalog najtežih metoda, pa bi si mogli sami nešto izabrati. Smjesti se u nisku fotelju, nasuprot Slavoncu. Inaće kratka suknja, postade još kraća, a …duge …dobro oblikovane noge …još duže. Slavonac nije mogao skrenuti pogled.

-Ja nisam u katalogu! Bio bi to nepotizam …sukob interesa …ali imamo sličnih ponuda! Evo tu na stranici 11 …imate bigamiju  s dva jako zgodna vraga.

-Pa to onda i nije nikakva kazna…!?

-U početku nije! Ali morate uzeti u obzir da se neizvršavanje bračnih dužnosti, kod nas jako strogo disciplinski kažnjava, …a vi ćete ovdje ipak boraviti vječnost i pol…

-Da, da! … to bi stvarno bilo previše, …ali što bih ja…šta ja znam …šta je ovo…?

-E to nebi bilo loše! Cijeli dan moraš gledati televizor …imaš daljinski u ruci …i prebacuješ.

– Da mi dalje ne tražimo …uzet ću ja to! To vi upišite! Nije mi jasno kako se ovo uopće našlo u ovome vašem katalogu!?

-Vic je u tome da imate samo dva programa, koje možete birati  …SBTV i HRT 1.

– A joooj …ne! …ne …neću onda …jeste upisali? Niste! …onda ni nemojte! Joooj …samo to ne!

-Dobar ovaj naš novi katalog …aaaa?! To su prave muke! Dok smo imali ono staro …nabijanje na kolac …vječni oganj ….kažnjenici su nakon nekoga vremena počeli uživati u tome. Mi trošimo skupu energiju …a oni uživaju. Kod ovih novih muka vam je tako …što duže traje …to veće muke.

-Ja stvarno ne znam …odlučite vi …vi ste žensko …pardon vi ste vrag! To je vaš posao!

Evo! …imam ovdje! Bit ćete stanovnik jednoga grada …ne znam kako se zove …na nekoj rijeci. Ovdje je samo šifra, …ali mogu pogledati! I tu možete birati obalu …lijevu ili desnu!

-Ne morate gledati to uzimam! Slavonac se uplašio da bi se gospođa kada vidi kako se grad zove …mogla predomisliti. Samooo …ne znam… opet moram pitati …a gdje je tu kazna?

-Imat ćete novi identitet …novo ime …prezime …novi JMBG …novi status …sada ćete biti umirovljenik!

Emil Cipar

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
osijek
osijek
13 years ago

🙂